sunnuntai 30. elokuuta 2015

Raportti: Tyyliä tärkeämpi voitto

KTP venyi 1-0-kotivoittoon Pietarsaaren Jarosta, kun Ville Oksasen taidokas, mutta samalla onnekas laukaus painui vasempaan yläkulmaan kamppailun loppuhetkillä. Jaro oli kamppailun aikana lievästi niskan päällä, mutta KTP onnistui pitämään pisteet kotonaan ja nousemaan sarjataulukossa Jaron ohi pois karsijan paikalta.

KTP oli saada kuvainnollisesti kylmän suihkun niskaansa heti ensimmäisellä minuutilla, kun Jaro sai luotua heti alkuun pari paikan puolikasta. Vaarallisin paikka syntyi 11. minuutilla kulmapotkusta, kun kuvion päätteeksi Jani Virtasen laukaus viuhui hieman vasemmalta ohi maalin.

Sanan varsinaisessa merkityksessä molemmat joukkueet saivat kylmän suihkun niskaansa, kun reilun varttitunnin jälkeen sadekuuro piiskasi Arto Tolsa -areenaa. Sade herättikin kotkalaiset mukaan taisteluun ja 21. minuutilla Aleksi Tarvonen tarjosi erinomaisen maalipaikan Tamas Gruborovicsille, mutta tämän laukaus jäi Jaro-vahti Jesse Östille helpoksi torjuttavaksi.

Ottelun 28. minuutilla Tarvonen oli jälleen näyttävästi esillä, sillä hän ja Gruborovics pääsivät 2-1-hyökkäykseen. Lopulta Tarvonen ajautui pallon kanssa niin pieneen kulmaan, että Mathias Kullströmillä oli helppo työ siivota tilanne. Tarvosella itsellään oli ottelun paras paikka avata maalihanat, kun 38. minuutilla rajaheiton jälkeen hän pääsi yrittämään maalintekoa viidestä metristä. Laukaus painui kuitenkin yli maalin.

Ennen Tarvosen paikkaa Jaron Jose Rivera pääsi puskemaan Alexei Eremenkon keskityksestä, mutta tämäkään ei tuottanut tulosta. Vielä ennen taukoa Riveralla oli toinenkin erinomainen maalipaikka, mutta KTP-vahti Saku-Pekka Sahlgren onnistui vaikeuksistaan huolimatta selvittämään tilanteen.

Maalittoman avauspuoliajan jälkeen Jaro tuli jälleen vahvasti puoliajan alussa, mutta KTP-puolustus pysyi hereillä. Ensimmäinen laadukas maalipaikka rakentui 65. minuutilla Joona Vetelille, joka pääsi puskemaan noin 12 metristä, mutta pusku viuhui vain hieman vasemmalta ohi maalin. Samassa tilanteessa Jordi Van Gelderen loukkasi päätään, mutta pystyi jatkamaan peliä.

KTP:n maali syntyi 83. minuutilla Ilari Äijälän lähettämän vapaapotkun jälkitilanteesta. Äijälän keskityksen jatkoi tauon jälkeen kentälle vaihdettu Drew Lewis Van Gelderenille, joka yritti maalintekoa hieman pienestä kulmasta. Öst torjui hollantilaistopparin yrityksen jalallaan, mutta paluupallo leijaili suoraan Oksaselle, joka otti pallon haltuun ja pyssytti pallon tarkasti vasempaan yläkulmaan.

Jarolla oli erinomainen paikka tasoittaa ottelun erotuomarin antamalla lisäajalla, mutta rajaheiton jälkitilanteesta tulleesta keskityksestä Reginaldo puski pallon viidestä metristä hitusen yli maalin. Erotuomari Marko Grönholmin pillin soidessa KTP-leirissä tunnelma oli luonnollisesti vapautunut. Tärkeät kolme pistettä jäivät Kotkaan, vaikka varmasti lauantain esityksen perusteella yksi pistekin olisi tyydyttänyt. Nyt KTP onnistui kipuamaan sarjataulukossa Jaron ohi pois liigakarsijan paikalta.

KTP voi siirtyä maaottelutauolle hyvin mielin, sillä joukkue on pelannut nyt neljä (kolme voittoa ja yksi tasapeli) peräkkäistä ottelua ilman tappiota ja hävinnyt vain kolme kertaa edellisen 11 ottelun aikana. Kaikille KTP-pelaajille ei ottelutauko alkanut, sillä Sauli Kilpeläinen, Topi Pasi, Emerik Grönroos, Juuso Salonen ja Marcus Heimonen edustavat sunnuntaina Susia, joka matkaa Helsinkiin FC Viikinkien vieraaksi. Seuraavan kerran KTP on tositoimissa torstaina 10. syyskuuta, kun raitapaidat matkustavat FC Lahden vieraaksi. Maaottelutauko antaa KTP:lle vielä mahdollisuuden testata pelaajia, sillä siirtoikkuna on avoinna vielä 2. syyskuuta saakka.

Ankkurin toimitus

perjantai 28. elokuuta 2015

Ennakko: Panokset huipussaan

Kolmen tappiottoman ottelun putkessa viilettävä KTP lähtee hyvistä asetelmista lauantai-iltapäivän otteluunsa Pietarsaaren Jaroa vastaan. Ennen Jaro-kamppailua kotkalaisjoukkue on napsinut voitot IFK Mariehamnista ja FC Interistä sekä pisteen KuPSin vieraana.

Jaro-ottelun tärkeyttä tuskin voi ylikorostaa. KTP:n sijoitus sarjataulukossa on tällä hetkellä 11:ntenä eli karsijan paikalla. Jaro on sijalukua korkeammalla vain yhden pisteen edellä kotkalaisia, mutta pohjanmaalaisnippu on myös pelannut yhden ottelun vähemmän. Näin ollen ei ole yhtään liioittelua väittää ottelua KTP:lle pakkovoitoksi, mikäli mielivät nousta sarjataulukossa Jaron ohi – ainakin hetkellisesti. Voitto nostaisi KTP:n mukavasti myös Ilveksen ja HIFK:n kantaan, tosin kaksikko on pelannut otteluita vähemmän kuin kotkalaiset.

KTP teki hiljattain sopimuksen testissä olleen Drew Lewisin kanssa. 20-vuotias brittihyökkääjä on mielenkiintoinen tapaus, sillä pelaaja herätti jopa Manchester Unitedin kiinnostuksen ottaessaan tämän testattavakseen. Sopimusta ei kuitenkaan syystä tai toisesta syntynyt, joten nyt toivotaan että Lewisista olisi uusi täsmäase raitapaitojen hyökkäysarsenaaliin.

Hyökkääjää lauantaisessa ottelussa tarvitaankin, sillä kahdessa edellisessä maalipuiden väliin osunut Niko Ikävalko sovittaa pelikieltonsa korttitilin täyttymisen vuoksi. Sasha Anttilainen oli nimetty KuPS-ottelun avauskokoonpanoon, mutta alkulämmitelyssä selvisi, ettei miehen jalka kestä pelata. Toivottavasti koipi on saatu kuntoon, sillä miehen nopeutta tarvitaan Jaroa vastaan.

Lauantai on Kotkassa oikea jalkapallopäivä, kun jo kello 10.45 Arto Tolsa -areenalla kohtaavat KTP:n vuosien 1994 ja 1995 joukkueet. Kyseessä on 20-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetty reunion-jalkapallo-ottelu, joka on miellyttävä lisä kotkalaiseen jalkapallokulttuuriin.

Ankkurin toimitus

KTP-Jaro. Lauantaina 29.8. kello 16 Arto Tolsa -areenalla.


sunnuntai 23. elokuuta 2015

Raportti: Tasapelipiste tuliaisena Kuopiosta

KTP taisteli miehekkään 1-1-tasapelin Kuopion Palloseurasta sunnuntaisessa liigaottelussa. KTP siirtyi avauspuoliajan aikana 1-0-johtoon Niko Ikävalkon komealla osumalla, mutta kotijoukkue nousi tasoihin toisella 45-minuuttisella Irakli Sirbiladzen täysosumalla.

KTP:lle avautui erinomainen maalipaikka jo toisella peliminuutilla, kun kuopiolaisipuolustuksen virhearvioinnin seurauksena Ikävalko pääsi yrittämään muutamasta metristä. Kotkalaishyökkääjä ei saanut kunnollista osumaa palloon ja siten laukaus oli KuPS-vahti Tomi Maanojalle helppo torjuttava.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Aleksi Tarvonen pelattiin vasemmalta laidalta puolittaiseen läpiajoon. Kotkalaisnuorukainen hätäili kuitenkin avautuneessa maalipaikassa, ja siksi laukaus jäi heppoiseksi ja helpoksi palaksi Maanojalle. Myös KuPSilla oli omat hetkensä tehdä kamppailun avausmaali. Pelikellon näyttäessä kymmentä minuuttia Urho Nissilä tälläsi 16 metristä, mutta laukaus viuhui vain rahtusen yli maalin.

Kun KuPS oli ottamassa pelin hallintaa itselleen, onnistui KTP iskemään tuloksellisesti. Ottelun 35. minuutilla KTP siirtyi johtoon pitkän hyökkäyksen päätteeksi. Aluksi Marcus Heimosen puolenvaihto tavoitti Tarvosen, joka löysi syötöllään Ikävalkon, joka taas laukoi voimalla puolivolleystä pallon aivan yläriman alle.

KuPSilla oli oiva tilaisus tasoitukseen vain muutamaa minuuttia myöhemmin, mutta Tristan Bowen ei onnistunut sutimaan KTP-vahti Saku-Pekka Sahlgrenin pudottamaa palloa maaliin.

Toisella puoliajalla KuPS oli kauttaaltaan entistä selvemmin hallitsevami osapuoli. KTP jaksoi kuitenkin uutterasti puolustaa ja pitää kiinni johtoasemastaan 69. minuutille saakka. Miikka Ilon keskitys tavoitti vasemmasta laidasta Bowenin, joka jatkoi pallon puskullaan maalin edustalle, josta taas Sirbiladze runttasi väellä ja voimalla pallon maaliin. KTP:n puolutus joutui sivusta seuraajan rooliin tasoitusmaalin synnyssä.

Tasoitusmaalin jälkeen KTP ei liiemmin maalipaikkoja KuPSille enää antanut, vaikka määrällisesti savolaiset pitivät palloa selvästi enemmän hallussaan. Viimeisen vartin aikana KTP ei saanut hyökkäyspäässä oikeastaan mitään aikaiseksi, joten tasapeliin on oltava enemmän kuin tyytyväinen. Tasapelistä tullut piste voi nousta myöhemmin arvoon arvaamattomaan, ja lähtökohtaisesti kotkalaisleirissä ollaan taatusti tasapeliin tyytyväisiä. Sahlgrenin tulon jälkeen KTP on pelannut nyt kolme ottelua ilman tappiota.

KTP kohtaa ensi viikon lauantaina kotiottelussaan Pietarsaaren Jaron, joka on sarjataulukossa vain yhden pykälän kotkalaisia edellä. Käytännössä vain voitto kelpaa kotkalaisille, sillä pohjanmaalaiset ovat pelanneet yhden ottelun KTP:tä vähemmän. Molemmat joukkueet taistelevat tällä hetkellä joutumasta liigakarsintoihin. Sarjajumbo VPS on seitsemän pisteen päässä KTP:stä, mutta vaasalaisilla on kaksi liigaottelua vähemmän pelattuna kuin kotkalaisilla. Kukaan ei ainakaan voi väittää, ettei loppukauden otteluista puutu panoksia.

Ankkurin toimitus

lauantai 22. elokuuta 2015

Ennakko: Hyvillä fiiliksillä Savonmaalle

KTP nappasi viime keskiviikkona toisen peräkkäisen voittonsa kaatamalla kotikentällä FC Interin selvin numeroin 4-1. Ottelun päätyttyä jokaisesta joukkueen jäsenestä huokui sellainen riemu, jota ei vielä tällä kaudella ole aiemmin näkynyt. Pitkään maalinteon kanssa tuskaillut joukkue sai ainakin hetkellisesti karistettua apinan harteiltaan.

KTP onnistui hyödyntämään heikosti puolustaneen Interin nukahdukset. KTP:n kannalta oli ratkaisevaa, että avausminuutilla päästetyn maalin jälkeen joukkue sai tasoituksen aikaiseksi heti paria minuuttia myöhemmin. Muutoinkin voitto- ja lisäosumat syntyivät kreivin aikaan.

Nyt vastus vaikeutuu, kun vastaan asettuu vieraskentällä Kuopion Palloseura, joka on tällä hetkellä liigan kuntopuntarissa kolmantena. Edellisestä kuudesta ottelustaan KuPS on hävinnyt vain kerran. On kuitenkin muistettava, että KTP:n viimeaikaiset tulokset ovat parantaneet joukkueen sijoitusta samaisessa puntarissa. Kuuden edellisen ottelun saldo on kaksi voittoa, tasapeli ja kolme tappiota, mikä riittää kuntotaulukossa viidennelle sijalle.

KuPS tunnetaan joukkueena, joka puolustaa tunnollisesti. Kuvaavaa onkin, että savolaiset ovat pystyneet voittamaan 11 kotiottelustaan peräti viisi, vaikka joukkue on tehnyt kaikissa kotipeleissään vain 11 maalia. Omissa on soinut vain kahdeksan kertaa ja siten kotipelien osalta tappiosarake näyttää vain kahta.

KTP on pelannut tällä kaudella kahdesti aiemmin KuPSia vastaan. Kauden alussa KuPS haki pisteet Myllykoskella pelatussa ottelussa, kun Tamas Gruborovics puski Petteri Pennasen lähettämän vapaapotkun omaan maaliin. Arto Tolsa -areenalla KuPS oli täysin vastaantulija ja raitapaidat nappasi ansaitun 3-1-voiton.

Koska KTP on pelannut muihin liigan alakastin joukkueita enemmän otteluita, on kotkalaisjoukkueen syytä saada pisteitä myös vieraskentiltä. Sen sijaan KuPS janoaa pisteitä kivutakseen mukaan vielä mitalitaistoon. Sarjataulukon seitsemäntenä olevalla KuPSilla ei ole eroa kolmanteen sijaan kuin viisi pistettä. KTP tulee pystyä hallitsemaan palloa aika-ajoin pidempiä jaksoja, eikä antaa kotijoukkueen määrätä pelitahtia. Kahden peräkkäisen voiton myötä ilmapiiri joukkueessa on ainakin erinomainen, eikä siitä pisteiden nappaaminen jää ainakaan kiinni.

Ankkurin toimitus


torstai 20. elokuuta 2015

Raportti: KTP sai maalihanansa auki

KTP jatkoi voittojen tiellä kaadettuaan kotiottelussa sarjanelosen FC Interin selvin numeroin 4-1. Loukkaantumisistaan toipunut Sasha Anttilainen oli ottelun sankari viimeistellen kaksi maalia.

Ottelun alku ei paljoa KTP:lle lupaillut. Peliaika ei ollut ennättänyt vanhentua kuin 45 sekuntia, kun pallo oli jo ensimmäisen kerran kotkalaisten maalissa. Inter iski hyödyntäen vahvuuksiaan eli nopeuttaan. Solomon Duah irtosi vasemmalta laidalta ja tarjosi tuhannen taalan paikan Alban Feratille, joka ei erehtynyt paikastaan.

KTP ei kuitenkaan tästä lannistunut, sillä joukkue sai tasoitusmaalin aikaan heti ensimmäisestä hyökkäyksestään. Ilari Äijälän pitkä puolenvaihto tavoitti Anttilaisen, joka kääntyi pallon kanssa, otti pari askeletta ja laukoi 16 metristä vasempaan alakulmaan ohi hölmistyneen Inter-vahti Magnus Bahnen.

Jos KTP:n tasoitusmaali syntyi hieman onnekkaasti, oli 2-1-johtomaali tulos hienon sommitelmasta. Tamas Gruborovics jatkoi päällään Jordi Van Gelderenin pitkän avauksen taustalta nousseelle Anttilaiselle, joka laukoi suoraan viidestä metristä jälleen vasempaan alakulmaan. Paria minuuttia ennen KTP:n johtoon siirtymistä Ville Oksanen oli laukonut pallon vasempaan tolppaan.

Maalin jälkeen Inter sai enemmän otetta pelistä, mutta KTP ei lannistunut. Saku-Pekka Sahlgren todisti olevansa enemmän kuin mies paikallaan uudelle kotiyleisölleen torjuessaan 37. minuutilla Juho Salmisen puskun erinomaisesti.

KTP lisäsi johtoaan kreivin aikaan juuri toisen puoliajan alussa neljännellä minuutilla. Anttilainen taisteli pallon itselleen oikealla laidalla, keskitti luukulle, jossa Niko Ikävalko jatkoi sen toiseen aaltoon Felipe Aspegrenille, joka vapautti Gruborovicsin maalintekoon.

Löysästi läpi ottelun puolustanut turkulaislauma joutui vastaanottamaan toisella puoliajalla muutamia vaarallisia KTP:n hyökkäyksiä, mutta keskiviikkoillan viimeistä täysosumaa saatiin odottaa 80. minuutille saakka. Van Gelderen selvitti Interin hyökkäyksen syöttämällä keskustaan Aleksi Tarvoselle, joka vapautti Ikävalkon puhtaaseen läpiajoon. Ikävalko harhautti Bahnen ja sai sijoittaa pelivälineen tyhjään maaliin. Tilanne näytti paitsiolta, mutta jälkikäteen tilanteen katsominen videoltakaan ei tuonnut tilanteeseen täyttä selvyyttä.

Inter sai vielä viimeisillä minuutilla aikaiseksi hyökkäyksiä ja maalipaikkoja, mutta uhrautuvasti pelannut KTP ja Sahlgren sen viimeisenä lukkona estivät kavennusmaalien syntymisen. KTP nappasi näin ensimmäisen kerran tällä kaudella toisen peräkkäisen voittonsa. Kauaa ei kotkalaisleirissä voittoa ennätetä juhlia, sillä kausi jatkuu jo sunnuntaina vierasottelulla Kuopion Palloseuraa vastaan.

Ankkurin toimitus


tiistai 18. elokuuta 2015

Ennakko: Pelikieltojen rasittama Inter saapuu Kotkaan

KTP ja FC Inter ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kaksi kertaa. Turussa pelatuissa otteluissa KTP kaatui kolmen maalin eroilla. Ensimmäisessä ottelussa kotkalaisjoukkue oli täysin vastaantulija, mutta toisessa ottelussa KTP:llä oli myös omat mahdollisuutensa.

Nyt kotikentällä pelattavassa ottelussa KTP:llä on iskun paikka. Joukkue vahvistui viime kierroksella erinomaisia otteita esittäneellä Saku-Pekka Sahlgrenilla ja muutoinkin vahva vierasvoitto Maarianhaminasta on tuonut joukkueeseen lisää kaivattua itseluottamusta. Näiden lisäksi joukkueen vahvuuteen pelaavat pelikieltonsa sovittaneet Jordi Van Gelderen, Jere Pyhäranta ja Tamas Gruborovics.

Loukkaantumisistaan toipuva Sasha Anttilainen istui jo vaihtopenkillä IFK Mariehamnia vastaan, mutta aivan täydessä kunnossa hän ei vieläkään ole. Sivussa on yhä Samuli Kaivonurmi, jonka pelaaminen on niin hämärän peitossa kuin olla ja voi. Lisäksi sivussa on pelikieltoaan sovittava Juuso Salonen. Henri Järviniemen pelaaminen on vielä epävarmaa.

Jos KTP:llä on hieman poissaolohuolia, on niitä myös Interilläkin. Turkulaisten vahvuudesta puuttuvat peräti neljä pelaajaa pelikiellon takia. Kauden kolmannen kerran pelikiellossa olevan Petros Kanakoudisin lisäksi sivussa ovat pannan takia cupin välierässä suihkuun lentäneet Juuso Hämäläinen ja Philip Njoku sekä korttitilinsä täyteen saanut Henri Lehtonen.

Interin vahvuudesta puuttui lauantaisessa cupin välierässä selkävaivoista kärsinyt Kaan Kairinen ja Serge N'Gal. Kaksikon pelaaminen keskiviikkona ei vielä ole selvillä.

Inter nojaa pelinsä tukevasti vastahyökkäyksiin. KTP saanee mahdollisuuden hallita palloa vastustajaansa nähden enemmän, mutta raitapaitojen on syytä olla hereillä turkulaisten suunnanmuutospelinsä kanssa. Tällä kaudella viisi maalia viimeistellyt Guy Gnabouyou voi tuottaa harmaita hiuksia puolustukselle, mikäli ranskalaiskärkeä ei saada ajoissa kuriin.

Maarianhaminassa KTP joutui vajaamiehesenä pitämään pakkansa tiiviinä ja kyttäämään vastahyökkäyksiä, mutta nyt kotiyleisön edessä olisi syytä löytää hyökkäyspeliin uusia juonia, jotta pitkiä pallonhallintojen jälkeen KTP onnistuisi päättämään hyökkäykset laukauksiin ja sitä myös maaliin.

Ankkurin toimitus


maanantai 17. elokuuta 2015

Kommentti: Ahtaajafutista – tätäkö se nyt sitten on?

Ennen kautta KTP kertoi pelaavansa ahtaajafutista. Asia on ollut näkyvästi esillä myös seuran mainonnassa sosiaalista mediaa unohtamatta. Terminä ahtaajafutis on ollut jo pitkään käytössä puhuttaessa kotkalaisesta jalkapallosta, mutta kenellekään ei tunnu olevan täysin selvää, mistä oikein on kyse. Kun nyt tämä termi on päätetty ottaa osaksi seuran brändiä, kannattaa asia ottaa tarkasteluun.

Uskon vakaasti, että ahtaajafutiksella tarkoitetaan periksiantamatonta jätkäasennetta, jolla hommat kuin hommat saadaan hoidetuksi. En tiedä päteekö tämä nykypäivän ahtaajiin, mutta ainakin se mielikuva takavuosien raskaan työn raatajista on meillä mielissämme.

Tämän kauden osalta voitaneen sanoa, että ahtaajafutiksesta ollaan nähty vain väläyksiä. Kaikissa otteluissa joukkue ei ole päässyt parhaimpaansa, ei edes yrittämisen tasolla. Ahtaaminen on yhdessä tekemistä ja sitä se on myös jalkapallokentällä, mutta yhteinen sävel on ollut toisinaan hukassa. Suurimmat ongelmat ovat toistuneet läpi kauden. Joukkue on tehnyt liigassa vähiten maaleja ja hyökkääjien maalisaldot eivät hurraa-huutoja aiheuta. Tämä on kuitenkin seuraus siitä, ettei kärkipelaajille saada toimitettua tarpeeksi laadukkaita palloja linjan taakse tai suoraan lapikkaaseen.

Toinen puoli ahtaajafutiksesta on lukuisat varoitukset, joita KTP onkin napsinut. Kauden 22 liigaottelussa KTP:n pelaajalle on näytetty keltaista korttia peräti 55 kertaa, mikä on liigassa enemmän kuin millään muulla joukkueella. Punainen kortti on lähettänyt KTP:n pelaajan suihkuun viidesti, mikä nostaa KTP:n ykköstilalle yhdessä Jaron kanssa. Juuso Salonen on ajettu kentältä vierasotteluissa Interiä ja IFK Mariehamnia vastaan, Jordi van Gelderen hölmöili itsensä pois kentältä vieraissa Ilvestä vastaan, Shane McFaul ajettiin kentältä Seinäjoella ja Jere Pyhäranta joutui rikkomaan punaisen ja rangaistuspotkun arvoisesti kotiyleisön edessä VPS:aa vastaan.

Oma lukunsa on KTP:n vastustajille aiheuttamat rangaistuspotkut. Liigan sivuilta ei ole löydettävissä virallista tilastoa, mutta KTP on taatusti tämän listan ansaitulla kärkipaikalla, sillä vastustaja on päässyt yrittämään maalintekoa 11 metristä peräti seitsemän kertaa.

En sitten tiedä onko tämä sitä ahtaajafutista, mutta se on varmaa, ettei KTP ainakaan tule voittamaan Veikkausliigan Fair Play -kilpailua, eikä sitä kautta saamaan ylimääräistä Euroopan liigan karsintapaikkaa ensi kaudeksi.

Kimmo Muttilainen

torstai 13. elokuuta 2015

Raportti: Miehekäs esitys tuotti täyden pistepotin

KTP kävi nappaamassa kurinalaisesti pelaamalla täydet kolme sarjapistettä vierasottelussa IFK Mariehamnia vastaan. Ottelun ainoa maali syntyi rangaistuspotkusta, jonka Ilari Äijälä toimitti tyylikkäästi verkon perukoille.

Ottelun alku sujui IFK Mariehamnin hallinnassa. KTP:n puolustus pystyi pitämään ahvenanmaalaiset pois maalipaikoilta kahta vaarallista tilannetta lukuunottamatta. Ensin Petteri Forsell luikerteli laukauspaikkaan, mutta hänen vetonsa suuntautui vain hieman ohi takatolpan. Hetkeä myöhemmin Josef Ibrahim joutui todistamaan kotkalaisjoukkueeseen juuri liittyneen maalivahdin Saku-Pekka Sahlgrenin torjuntataidot.

Mitä vanhemmaksi puoliaika kului, sitä paremmin KTP pääsi otteluun mukaan. Puoliajan aikana kotkalaisille liputettiin peräti kuusi paitsiota (koko ottelussa yhdeksän), mutta positiivista oli se, että nyt hyökkääjät tekivät kaivattuja pystyjuoksuja. Keltaisissa vierasasussa pelanneen kotkalaisjoukkueen ensimmäisen puoliajan ainoa laukaus kirjattiin Marcus Heimoselle, mutta hänen pienestä kulmasta lähtenyttä laukausta ei IFK-vahti Otso Virtasella ollut vaikeuksia torjua.

Toinen puoliaika sujui KTP:ltä ensimmäistä paremmin. KTP:n ensimmäinen vaarallinen hyökkäys tuotti 56. minuutilla rangaistuspotku, kun Ville Oksanen kaadettiin pilkun arvoisesti. Äijälä asteli ampumaan pilkkua ja tyylittelikin pallon varmasti vasempaan alakulmaan.

KTP on joutunut viime otteluissaan pelaamaan säännöllisesti osan peliajasta vajaalla, eikä Maarianhaminan vieraillut tehnyt siihen poikkeusta. Juuso Salonen nousee topparin tontiltaan vastaan Dever Orgillia ja pallon menossa virhearviointi kostautui. Salosen jalka nousi Orgillin päähän, eikä erotuomari Jari Järvisellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin kaivaa taskustaan punainen kortti kamppailun 68. minuutilla.

Vajaamiehesenä pelatessaankin KTP pystyi ajoittain pitämään palloa hallussaan. Vaikka IFK sai pelata lisäaikoineen paria minuuttia vaille puoli tuntia miesylivoimalla, ei KTP:lle tullut missään vaiheessa hätää. Sahlgren ei edes joutunut tekemään yhtään torjuntaa. Loppuhetkillä IFK sai pienoisen takaa-ajon päälle, mutta HJK:sta Kotkaan liittynyt veräjänvartija kävi hakemassa varmaotteisesti kaikki keskityspallot.

Itse asiassa KTP:n toinen maali oli lähempänä syntyä kuin IFK:n tasoitusosuma. KTP pääsi kolme vastaan kaksi -hyökkykseen, mutta tilanne kuivui kasaan, kun Juho Lehtonen epäonnistui haltuunotossaan.

Kyseessä oli KTP:n ja sen edeltäjän FC KooTeePeen historian saatossa kuudes vierailu IFK Mariehamnia vastaan ja kun erotuomarin pillin vihellys kuului, juhlittiin kotkalaisjoukkueen historian ensimmäistä voittoa Ahvenanmaalla.

Kausi jatkuu viikon päästä keskiviikkona 19.8., kun Arto Tolsa -areenalle saapuu FC Inter.

Ankkurin toimitus


keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ennakko: Revanssihengessä Maarianhaminaan

KTP pelaa keskiviikkona jo kolmannen kerran IFK Mariehamnia vastaan. Kaksi aiempaa kohtaamista päättyivät ahvenanmaalaisten hyväksi. Nyt joukkueessa on vahva revanssihenki voiton ottamiseksi.

KTP seilaa tällä hetkellä vahvassa vastatuulessa. Kuusi edellistä ottelua ovat päättyneet ilman voittoa ja maalin tekeminen on tuottanut suuria vaikeuksia, sillä vain kertaalleen joukkue on onnistunut laittamaan pallon yli maaliviivan.

Historian saatossa Maarianhamina on ollut kotkalaisjoukkueelle todella hankala paikka, sillä kaikki viisi aiempaa kohtaamista ovat päättyneet isäntien voiton juhliin. Toukokuisessa kohtaamisessa KTP johti kamppailua jo kolmannella minuutilla syntyneellä maalilla, mutta vielä ensimmäisen puoliajan aikana IFK nousi tasoihin ja ohi. Tuossa ottelussa kotkalaisten maalin tehnyt Samuli Kaivonurmi loukkasi itseään, eikä sen jälkeen ole pystynyt palaamaan tositoimiin. Hyökkääjän koko peliuran tulevaisuus on hämärän peitossa, sillä vieläkään päävamma ei salli täysipainoista harjoittelua.

Kun edellisen kerran KTP matkasi Maarianhaminaan, joukkue oli vahvistunut Marcus Heimosella. Tällä kertaa uutena pelaajana joukkueeseen liittyy loppukauden mittaisella sopimuksella Saku-Pekka Sahlgren. 187-senttinen veräjänvartija on pelannut tällä kaudella HJK:ssa seitsemässä ottelussa. Sahlgrenin siirto tuli mahdolliseksi, kun helsinkiläisseura vahvisti maalivahtiosastoaan 21-vuotiaalla saksalaisvahti Thomas Dähnellä. KTP:n testattavana ollut slovenialaisvahti Safet Jahic on pakannut laukkunsa, eikä jatka enää näyttöjen antamista.

Sahlgren on joukkueen vahvuudessa, joten suurella todennäköisyydellä hän aloittaa IFK Mariehamnia vastaan. Noin puolessatoista ottelussa kentältä poistettua Jere Pyhärantaa tuurannut KTP:n oma kasvatti Sauli Kilpeläinen suoriutui tehtävistään vähintäänkin kelvollisesti. Hänen piikkiinsä ei viime viikonloppuista Ilves-tappiota voida sälyttää missään nimessä.  

KTP:n toivoisi löytävän vahvistuksia mahdollisimman ripeästi hyökkäyspäähänsä, sillä vanha totuus pätee yhä jalkapallossa. Ilman maaleja on todella vaikea voittaa. Joukkueen vahvuudessa sivussa on varmuudella loukkaantuneiden Kaivonurmen ja Sasha Anttilaisen lisäksi pelikieltoiset Pyhäranta ja edellisessä ottelussa kahdella kortilla itsensä ulos hölmöillyt Jordi Van Gelderen.

Ankkurin toimitus


sunnuntai 9. elokuuta 2015

Raportti: KTP:n tappioputki sai jatkoa - Kuudes ottelu ilman voittoa

Ilves jatkui KTP:n alamäkeä nappaamalla 2-0-kotivoiton. Tupsukorvien maalit viimeistelivät Eero Korte ja paria minuuttia ennen täyttä aikaa osunut Lauri Ala-Myllymäki.

KTP:n otteista oli aistittavissa, että joukkue oli selvästi latautunut Arto Tolsan syntymäpäivänä taistelemaan tärkeistä sarjapisteistä. Ensimmäinen puoliaika olikin pelillisesti tasainen, vaikka laukaus- ja siten maalipaikkamäärissä Ilves olikin KTP:tä edellä. Vihreävalkoiset rakensivat hyviä hyökkäysaihioita, mutta ensimmäisen kolmevarttisen aikana vain yksi hyökkäyksistä päättyi laukaukseen, kun Valeri Minkenen kokeili kaukaa vajaan 20 minuutin pelaamisen jälkeen.

Ilveksen avausmaali syntyi 21. minuutilla pitkän hyökkäyksen päätteeksi. Ensimmäisen vyörytyksen KTP onnistui purkamaan rajaheitoksi, mutta takaiskumaali syntyi nopean rajaheiton jälkitilanteesta. Mika Lahtinen heitti nopeasti pallon Jonne Hjelmille, joka jatkoi taidokkaasti Tomi Petresculle, mutta tämän laukaus peitettiin. Ensimmäisenä paluupalloon pääsi Eero Korte, joka laukoi pallon tyylikkäästi ohi muutoin hyvin pelanneen Sauli Kilpeläisen.

KTP rakensi mallikkaan hyökkäyksen oikealta laidalta, jossa pallo liikkui erinomaisesti pelaajalta pelaajalle. Lopulta Felipe Aspegrenin poikittaissyötöstä Ville Oksasen huolimaton kosketus palloon jätti ilmaan kysymysmerkkejä: oliko kyseessä laukausyritys vai keskitys vielä takatolpalle. Joka tapauksessa yritys veti vesiperän.

Kilpeläinen osoitti torjuntataitojaan viitisen minuuttia myöhemmin, kun kulmapotkun jälkitilanteesta Lahtinen yritti lisäosuman tekemistä. Avauspuoliajan aikana muita torjuntoja ei nuorelle kotkalaisvahdille kertynyt, mutta sitäkin useammin hän näytti kyntensä poimiessaan varmaotteisesti keskityspalloja. Kertaalleen pallo kävi KTP:n ylärimassa, kun Petrescun puolittainen laukaus vasemmasta laidasta pyyhkäisi yli mennessään poikkihirteä.

Toisella puoliajalla taistelu jatkui kohtuullisen tasaisena. KTP:n parhaat maalintekoyritykset syntyivät erikoistilanteiden kautta. Reilun tunnin pelaamisen jälkeen Tamas Gruborovics yritti suoraan vapaapotkusta, mutta niin ensimmäisen kuin toisenkin laukauksen onnistui Ilves-puolustus peittämään. Vain minuutti myöhemmin Aleksi Tarvonen puski suoraan kulmapotkusta, mutta Ilveksen maalivahdin Mika Hilanderin erinomainen jalkatorjunta esti maalin synnyn. Tarvonen pääsi hetkeä myöhemmin yrittämään toistamiseen, mutta tällä kertaa Hilanderin käsitorjunta pelasti tilanteen.

Kun KTP oli päässyt hyvin peliin mukaan ja tasoitusmaalikin näytti jopa todennäköiseltä, päätti kotkalaisten puolustaja Jordi Van Gelderen ottaa oikeudet omiin käsiinsä. Ottelun 69. minuutilla hollantilainen nappasi itselleen toisen varoituksen ja samalla suihkukomennuksen. Ensimmäisen korttinsa Van Gelderen oli jälkipelistä ja nyt toisen lappunsa vaarattomassa tilanteessa idioottimaisesta ryntäyksestä. Hän teki todellisen karhunpalveluksen joukkueelleen.

Vajaamiehisyydestään huolimatta KTP ei lopettanut taistelua. Hetkeä myöhemmin Gruborovics pääsi jälleen yrittämään tasoitusta vapaapotkusta, mutta Hilander osoitti jälleen torjuntataitojaan poimien pallon vasemmasta kulmasta.

Ilves onnistui kuitenkin hyödyntämään miesylivoimansa iskien terävästi vastahyökkäyksestä paria minuuttia ennen täyttä aikaa. KTP:n hyökkäyksen päättymisestä ei ennättänyt kulua kuin 19 sekuntia, kun pallo oli Kilpeläisen selän takana toistamiseen. Nopea vasemmalta laidalta rakennettu hyökkäys päättyi vaihdosta tulleen Ala-Myllymäen rauhalliseen sijoitukseen. Maalin syntyä avitti myös Nosh A Lodyn kaatuminen ratkaisevalla hetkellä.

KTP kärsi nyt neljännen peräkkäisen tappionsa. Seuraava koitos pelataan jo ensi viikon keskiviikkona, kun Maarianhamianssa joukkue kohtaa paikallisen IFK Mariehamnin.

Ankkurin toimitus


lauantai 8. elokuuta 2015

Ennakko: Ottelut päävastustajia vastaan jatkuvat

Maalittoman VPS-ottelun jälkeen KTP matkaa Tampereelle kohdatakseen sunnuntaina Ilveksen. Kyseessä on toinen kerta tällä kaudella, kun joukkueet kohtaavat Tammelan jalkapallostadionilla. Ensimmäisessä ottelussa päädyttiin maalittomaan tasapeliin ja pistejakoon venyäkseen piti KTP:n veräjänvartijan Jere Pyhärannan venyä torjuntaan rangaistuspotkussa.

Tämänkertaisen ottelun (ja myös ensi viikon keskiviikon IFK Mariehamn -ottelun) Pyhäranta huilaa pelikiellon takia saatuaan punaisen kortin edellisessä VPS-ottelussa. Suoraan rangaistuspotkutilanteeseen vaihdettu Sauli Kilpeläinen suoriutui urakastaan erinomaisesti ja saa nyt tilaisuuden näyttää taitonsa ensimmäistä kertaa aloittavana maalivahtina.

KTP:n ongelmat eivät suinkaan ole maalivahdeissa tai puolustuspelaamisessa. Edellisessä kuudessa ottelussa kotkalaisjoukkue on päästänyt vain neljä maalia, mikä on hyvä saavutus ottaen huomioon että vastassa on ollut liigan parhaimpiin kuuluvat HJK ja SJK.

Kenellekään ei tule yllätyksenä se, että KTP:n ongelmat ovat nimenomaan etulinjassa. Hyökkäyspelaaminen on ollut tehotonta liki koko kauden satunnaisia onnistumisia lukuunottamatta. Tällä hetkellä tilastot näyttävät, että KTP on onnistunut laittamaan pallon verkkoon vain kerran viimeisen viiden ottelun aikana.

KTP on pystynyt hyvään kenttäpeliin sarjassa laadukkaita ja kärkiporukoita vastaan, mutta tuloksena on ollut poikkeuksetta tyytyminen tappioon. Vain SJK:lta ja RoPSilta on saalistettu tasapelipisteet.
Valtaosan pisteistään KTP on saanut päävastustajiltaan, mikä taistelussa säilymisen puolesta onkin erittäin tärkeää. Toistaiseksi eniten pisteitä kotkalaiset ovat napanneet pohjanmaalaisista joukkueista. 
Oheisesta tilastosta voi lukea, miten KTP:n pisteet ovat jakautuneet liigajoukkueiden kesken.

  1. HJK 2 ottelua, 0 pistettä
  2. RoPS 2 ottelua, 1 piste
  3. SJK 2 ottelua, 1 piste
  4. FC Inter 2 ottelua, 0 pistettä
  5. IFK Mariehamn 2 ottelua, 0 pistettä
  6. FC Lahti 2 ottelua, 2 pistettä
  7. HIFK 1 ottelu, 0 pistettä
  8. KuPS 2 ottelua, 3 pistettä
  9. FF Jaro 2 ottelua, 4 pistettä
  10. Ilves 1 ottelu, 1 piste
  11. KTP
  12. VPS 2 ottelua, 4 pistettä
Joukkueet sarjataulukon mukaisessa järjestyksessä

KTP:n pitää keksiä täsmälääkkeitä hyökkäyspelinsä tehostamiseksi. Joukkue vahvistui perjantaina viime kaudella KTP:ssä kaksi ottelua ennen loukkaantumistaan pelanneella Emerik Grönroosilla. Lahjakas laitahyökkääjä ei kuitenkaan ole vielä se vahvistus, jota seurajohto kuumeisesti etsii hyökkäyspäähän. Grönroos on kuitenkin kiistatta lahjakas pelipaikallaan ja tuo Sami Ristilälle mielenkiintoisen palasen. On mahdollista, että hänet nähdään tositoimissa jo sunnuntaina. Ilvestä vastaan voitto olisi suositeltavaa, mutta missään nimessä hävitä ei saa. Ilahduttavaa kotkalaisittain on se, että pelikiellossa olleet Jordi Van Gelderen, Shane McFaul ja Felipe Aspegren pystyvät palaamaan tositoimiin.

Ankkurin toimitus




tiistai 4. elokuuta 2015

KTP etsii vaihtoehtoja joukkueensa vahvistamiseen

Veikkausliigan toiseksi viimeisenä majaileva KTP pohtii kuumeisesti keinoja löytääkseen sopivia vahvistuksia. Maanantaisessa jumbofinaalissa VPS:n kanssa hikisen tasapelin pelannut kotkalaisjoukkue pyrkii löytämään vahvistuksia etupäässä hyökkäykseensä. Huhujen mukaan Kotkaan olisi saapumassa testattavaksi parikin uutta hyökkääjää.

Hyökkääjien lisäksi Kotkaan on jo saapunut näytille 28-vuotias ja peräti 196-senttinen slovenialainen maalivahti Safet Jahic, joka on edustanut aiemmin unkarilaisia seuroja, kuten Dunaujvarosia ja Kaposvaria. Entisessä Jugoslaviassa syntynyt veräjänvartija edusti Sloveniaa poikien ja nuorten maaotteluissa vuosien 2003 ja 2007 aikana.

Jahicin taidonnäytteitä voi ihailla kahdessa Youtubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=NET1BtVmzXU

https://www.youtube.com/watch?v=kcV6TvaZ32M

Ankkurin toimitus

Edit: Kirjoitusasua korjattu.

maanantai 3. elokuuta 2015

Video: Sauli Kilpeläinen KTP:n sankarina


Raportti: KTP:n nuori maalivahti nousi vaihtopenkiltä ratkaisijaksi

Veikkausliigan jumbofinaalista muodostui melkoinen trilleri, kun KTP joutui pelaamaan lähes 40 minuuttia miesalivoimalla. KTP:n hyökkäyspelin sakatessa, ja kun VPS ei onnistunut hyvistäkään maalipaikoista tekemään maalia pisteet jaettiin 0-0-tasatuloksella.

KTP:n otteita leimasi ensimmäisistä minuuteista lähtien hermostuneisuus. Ottelun tärkeys paistoi ja se näkyi ennen kaikkea syöttöjen karkailuna ja hyökkäysten pelin saamattomuutena. VPS:lla sitä vastoin maalipaikkoja oli – ennen kaikkea erikoistilanteidensa kautta. Avauspuoliajan paras maalipaikka syntyi 37. minuutilla, kun Tony Björkin vapaapotkusta Mikko Viitikko puski kuitenkin yli maalin.

Koko ottelun dramaattisin ja ratkaisevin tilanne koettiin 54. minuutilla. KTP:n avaukseen pelikieltoisen Jordi Van Gelderenin paikalle noussut Juuso Salonen odotti maalivahti Jere Pyhärannan tulevan vastaan rangaistusalueelle pomppivaa palloa. Pyhäranta ei kuitenkaan tullut, kunnes oli jo liian myöhäistä. VPS:n Loorents Hertsi karkasi väliin ja Pyhäranta joutui kaatamaan tämän rangaistuspotkun arvoisesti. Pyhäranta sai tempustaan myös suoran punaisen kortin, mikä tietää pelikieltoa kahdesta seuraavasta ottelusta.

KTP joutui vaihtamaan kentälle ensi viikolla 19 vuotta täyttävän Sauli Kilpeläisen suoraan rangaistuspotkutilanteeseen. Ensimmäisen liigaottelun tililleen kerryttänyt Kilpeläinen onnistui kuitenkin torjumaan koko liigan parhaisiin maalintekijöihin lukeutuvan Juho Mäkelän yrityksen vasemmasta alakulmasta. Tämä nosti kotkalaisnuorukaisen itseluottamuksen tappiin ja se näkyi kaikissa tilanteissa, jotka VPS onnistui miesylivoimalla pelatessaan luomaan.

KTP joutui alivoimalla puolustustaisteluun ja vain muutamaa minuuttia rangaistuspotkun jälkeen Kilpeläinen torjui Mäkelän 5 metristä ampuman laukauksen upeasti jalallaan. Lisäksi Kilpeläinen osoitti varmaotteisuutensa kulmapotku-, keskitys- ja vastaantulotilanteissa. Ilman Kilpeläisen erinomaisia otteita ei KTP olisi saanut tärkeää pistettä VPS:ltä. Kotkalaisleirissä ollaan taatusti tyytyväisiä tällä kertaa pisteeseen, sillä omat hyökkäykset jäivät harvoiksi, kun taas vastustaja onnistui luomaan puolisen tusinaa laadukasta maalipaikkaa. Ei ollut suuri yllätys, että ottelun jälkeen Kilpeläinen putsasi kaikki palkinnot.

KTP:n kausi jatkuu ensi sunnuntaina tuikitärkeällä vierasottelulla Ilvestä vastaan. Tässä ja ensi viikon keskiviikkona pelattavasta vierasottelusta IFK Mariehamnia vastaan Pyhäranta on pelikiellossa. Mikäli Kilpeläinen pystyy säilyttämään erinomaisen tasonsa, ei KTP ainakaan maalivahtiin kaadu.

Ankkurin toimitus