perjantai 29. toukokuuta 2015

Pelikuvia ottelusta KTP-FC Lahti

Valokuvaaja Otto Vainio kävi kamoroineen nappaamassa näyttäviä otoksia ottelusta KTP-FC Lahti. Tässä hieman näytteitä Oton laukauksista.











torstai 28. toukokuuta 2015

Raportti: Maalikehikot kolisivat, mutta maalit jäi tekemättä

KTP ja Lahti päätyivät dramaattisten vaiheiden jälkeen maalittomaan tasapeliin. Hyvistäkään maalipaikoista ei kumpikaan joukkueista onnistunut maalinteossa.

KTP rakensi ensimmäisen ja avauspuoliskon ainoan laadukkaan maalipaikkansa jo neljännellä minuutilla, kun Juho Lehtonen syötti Tamas Gruborovicsille, mutta tämän laukauksen Lahden veräjänvartija Henrik Moisander torjui tilanteen yläriman kautta. Pallo kävi myös KTP:n veräjän poikkihirressä, kun Nosh A Lody katkaisi taidokkaasti lahtelaisten hyökkäyksen, mutta pallo kimposi hänen jalastaan oman maalin ylärimaan.

Ylärima paukkui KTP:n päädyssä toistamiseen. Ottelun 27. minuutilla Lahden ylös noussut laitapuolustaja Mikko Hauhia kilautti rimaan. Tämän lisäksi muut avauspuoliajan paikat kirjattiin vierasjoukkueelle. Leandro Alves laukoi terävästi, mutta erinomaisen ottelun pelannut KTP-vahti Jere Pyhäranta onnistui selvittämään tilanteen.

Toisen puoliajan maukkain maalipaikka tuli kotkalaisille. Ilari Äijälän syötöstä Giorgi Ositashvili laukoi oikeaan pystytolppaan, kun pelikello näytti 84. minuuttia. Sen lähemmäksi ei maalia palloa saatu.

Koko ottelun kuva oli se, että Lahti hallitsi enemmän palloa, mutta KTP puolusti kurinalaisesti kokojoukkueensa voimin. Toisella puoliajalla Lahdelle kirjattiin enemmän erikoistilanteita ja vaarallisen näköisiä hyökkäyksiä, mutta KTP-puolustus piti Lahden poissa vaarallisilta paikoilta.

Ottelun viimeiset minuutit sujuivat todella rikkonaiseksi ja ottelun ainoat keltaiset kortit näytettiin viimeisen vajaan 10 minuutin aikana. Kaikki kolme varoitusta kirjattiin KTP:n pelaajille, vaikka rikkeet kirjattiin tasaisesti 15-13.

KTP on kohdannut nyt Lahden kaksi kertaa ja molemmat koitokset päättyivät pistejakoihin. KTP:n kausi jatkuu ensi viikon keskiviikkona vierasottelulla Rovaniemen Palloseuraa, mikä on ainoa joukkue, jota vastaan ei kotkalaiset ole vielä kohdanneet.

Ankkurin toimitus

Päivityksiä loukkaantumistilanteeseen - Kaivonurmi pitkään sivussa

KTP on kärsinyt kuluvan kauden aikana merkittävän paljon loukkaantumisista. Sairastuvalla on tälläkin hetkellä iso liuta pelaajia.

Kuluvalla kaudella liigadebyyttinsä tehnyt Aleksi Tarvonen on kuntoutunut sairaudestaan ja on valmis astumaan jälleen tositoimiin. Kaksi edellistä otteluaan pienen polvivamman takia väliin jättänyt Niko Ikävalko on myös kuntoutunut vammastaan.

Tämäniltaisesta FC Lahti-ottelusta ovat varmuudella sivussa Josh Mulvany, Shane McFaul, Sasha Anttilainen ja Samuli Kaivonurmi. Mulvany, McFaul ja Anttilainen ovat sivussa tällä haavaa parisen viikkoa ja neljästä edellisestä kamppailussa sivussa ollut Kaivonurmi joutuu olemaan peräti kuusi viikkoa.

Ankkurin toimitus

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kommentti: Miksi korjata sellaista, mikä ei ole rikki?

Kaikille kotkalaisen jalkapallon ystäville koitti kissanpäivät aika tarkkaan puolitoista vuotta sitten, kun kotkalaisseurat KTP ja FC KooTeePee pääsivät sopuun ja yhdistivät voimansa saman katon alle. Uuden seuran nimeksi tuli FC KTP.

Kannattajat hykertelivät sitä, että 13 vuoden piina oli viimein ohi. En kuitenkaan usko, että kyseinen ajanjakso pelkkää piinaa tarjosi. Aiemmin FC KooTeePee oli kotkalaisen jalkapallon lippulaiva, joka seilasi nopeasti maan pääsarjatasolle, kunnes kuuden liigavuoden jälkeen edessä oli putoaminen ykköseen.

Hieman putoamisen jälkeen KTP alkoi vahvistamaan organisaatiotaan ja ilmoitti haluistaan saada oma oikea kolmikirjaiminen edustusmiehistö haastamaan FC KooTeePeen, jonka toiminta näytti ulospäin pysähtyneeltä, joidenkin mielestä intohimottomalta.

Ajottain kovaa köydenvetoa harrastaneet kotkalaisseurat eivät kuitenkaan koskaan päässeet mittaamaan paremmuudesta samalla sarjatasolla, kunesn joulukuun alussa vuonna 2013 seurat ilmoittivat laittavansa hynttyyt yhteen.

Ensimmäinen fanien mieltä kirvoittanut asia oli se, että uusi organisaatio halusi pitää kiinni
FC-etuliitteestään. Kolmikirjaiminen KTP on kuitenkin se, mikä on monien kotkalaisten mielestä se ainoa ja oikea. Saman hengenvetoon on sanottava, että löytyypä kaupungista niitäkin, joille kirjainyhdistelmä aiheuttaa ihottumaa.

Laineet olivat hädin tuskin ennättäneet lakata liplattamasta, kun uusi tunteita kuohuttava episodi näki nyt päivänvalon. Faneille tärkeää KTP:n logoa on sorvattu ja muutettu virtaviimaisemmaksi. Sosiaalisessa mediassa uusi laihempi logo on otettu vastaan ristiriitaisin miettein.

Logoa pidetään urheilupiireissä liki pyhänä asiana. Vaikka uudistetussa vaakunassa onkin vanhasta tuttuja piirteitä, ei sen uudistaminen 2010-luvulle olisi ollut tarpeen. KTP ja Nitro ID ovat tehneet brändäyksen suhteen yhteistyötä, mutta kuten niin monessa muussakin pätevä ja aiheellinen kysymys kuuluu: miksi korjata sellaista, mikä ei ole rikki?

Kimmo Muttilainen

Ennakko: Lahti saapuu Kotkaan vierailulle

Sarjataulukossa KTP:tä sijaa ylempänä majaileva FC Lahti saapuu torstaina Arto Tolsa -areenalla. Yhden ottelun kotkalaisia vähemmän pelanneen lahtelaisjoukkueen kohtalona on ollut tehottomuus hyökkäyspäässä, sillä joukkue on tehnyt 10 maalia. Yhdeksästä ottelusta vain kaksi on päättynyt voittoihin peräti neljä tasapeleihin. Lahden puolustus on kuitenkin toiminut hyvin, keskimäärin vain maalin ottelua kohden.

KTP ja Lahti kohtasivat toisensa tällä kaudella sarja-avauksessa, kun Lahden Kisapuistossa pisteet jaettiin 1-1-tasatuloksella. Viime kauden pronssimitalisti hallitsi hieman kenttätapahtumia ja sai kahteen kertaan pallon KTP:n maalikehikkoonkin.

Viimeisen neljän ottelun aikana Lahti on pelannut vuoristoratamaisesti. Edellinen kotiottelu  päättyi 1-2-tappioon RoPS:ia vastaan ja nyt lahtelaiset pelaavat jo kolmannen peräkkäisen vierasottelunsa. Ennen Kotkaan saapumistaan Lahti voitti Kuopiossa 3-0, mutta viime viikon lauantaina Ilves oli parempi maalein 2-1.

KTP päätti neljän voitottoman ottelun putkensa viime sunnuntaina Pietarsaaressa, kun Jaro kaatui maalein 2-0. Vielä on epäselvää pystyvätkö Jaro-ottelussa poissaolleet palaamaan tositoimiin Lahtea vastaan. Todennäköisesti Shane McFaul, Josh Mulvany ja Samuli Kaivonurmi ovat ainakin poissa kotkalaisjoukkueen vahvuudesta.

Ankkurin toimitus

tiistai 26. toukokuuta 2015

Haastattelu: KTP:n päävalmentaja: ”Tämä on ollut meille iso oppiprosessi”

Jalkapalloliigakaudesta on pelattu vajaat yksi kolmasosa. On aika lyödä yhteen se, miten KTP on alkukaudella pärjännyt. KTP:n päävalmentaja Sami Ristilä käy ottelu ottelulta läpi sitä, miten hän näkee sujunueen suojateiltaan.

FC Lahti – KTP 1–1
–Klassinen kauden avausottelu, jossa pelasimme positiivisesti ja rohkeasti, vaikka kenttä olikin heikossa kunnossa. Luotimme koko ajan omaan peliimme ja suunnitelmaamme ja siten tuloksena oli erittäin arvokas piste.

KTP – KuPS 0–1
–Ensimmäisessä kotipelissä oli otteissamme havaittavaissa jännitystä. Tiesimme tarkalleen, miten KuPS pelaa, mutta emme saaneet hyökkäyksen lähtöjä onnistumaan. Otteitamme leimasi myös hermostuneisuus. Teroitimme erikoistilanteiden merkitystä, ja siitä KuPS saikin maalinsa. Olisi ollut mahdollisuus napata pisteitä, mutta tässä ottelussa opimme, miten pisteitä pitää ottaa.

Ilves – KTP 0–0
–Alkukauden otteluita, mutta hyvä ilme tappiollisen ottelun jälkeen. Hienoa oli se, että Jere pystyi torjumaan pilkun ja meillä oli muutamia paikkoja maalintekoon. Tärkeää oli myös se, että jätimme Ilveksen ilman voittoa, sillä he olivat varmasti laskeneet saavansa kotipelistään meiltä täydet pisteet. Lähihistorian valossa Ilves on ollut meille vaikea vastustaja ennen kaikkea heidän kotikentällään.

HJK – KTP 1–0
–Palasimme pelaamaan jälleen omaa peliämme ja uskalsimme olla rohkeita. Jouduimme puolustamaan paljon, mutta teimme senkin rohkeasti. Hyökkäyksiimme emme saaneet tarvittavaa malttia ja sitten vastustaja rokotti lopussa iskiessään vastaan meidän hyökkäyksestään. Tämä on kuitenkin iso oppimisprosessi ja sitä olen terottanut myös pelaajilleni.

KTP – VPS 3–2
–Ottelu oli pelillisesti juuri sitä, mitä haluamme pelata. Kolme tehtyä maalia kertoo, että onnistuimme hyvin maalinteossa. Vaikka VPS tuli tasoihin, oli pelimme kontrollissa koko ajan.

IFK Mariehamn – KTP 2–1
–Meiltä hyvä alku, mutta vastustaja tuli liian nopeasti tasoihin. Saimme oppia siihen, millaista on pelata paineen alla. Loukkaantumiset (McFaul, Mulvany ja Kaivonurmi) sotkivat meidän peliämme ja lopulta IFK ansaitsi voittonsa aggressiivisen prässipelaamisensa kautta.

Inter – KTP 4–1
–Jouduimme tekemään muutoksia avauskokoonpanoon ja emme onnistuneet siinä. Tiesimme, että Inter panostaa otteluiden alkuihin, mutta emme silti olleet hereillä. Se oli meiltä huonoa puolustamista niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Toisella puoliajalla vajaalla pelatessamme yritimme vain saada kavennettua tulosta, ja saimmekin kolme maalipaikkaa, josta olisi voinut maalin tehdä.

KTP – SJK 0–0
–Paluu kotikentälle. Kahden tappiollisen ottelun jälkeen kävimme keskusteluita pelaajien kanssa. Olisimme ansainneet sarjakärjestä voiton, sillä SJK:lla ei ollut kuin yksi maalia kohti suuntautunut laukaus. Meidän pelaamisestamme hyökkäyskolmanneksella puuttui rutiini ja terävyys päättää maalipaikat maaleiksi.

KTP – HIFK 1–2
–Teimme ottelussa riittävän määrän töitä, mutta emme päässeet missään vaiheessa peliä meidän hyvälle pelaamisen tasollemme. Lopussa HIFK tuli meitä vahvemmin. Jotain meiltä puuttui ja jotain oli riittävästi. Ehkä ottelussa näkyi se, että toinen tuli koitokseen otteluruuhkassa ja toinen tuoreilla jaloilla. Loukkaantumisten takia tehdyt vaihdot ensimmäisen puoliskon aikana vaikuttivat pelaamiseemme. Vastustajan voittomaali menee väsymyksen piikkiin. Jos ei joukkueella ole voimia, ei silloin kannata kaivaa verta nenästä. Syötimme ottelussa liikaa alaspäin, kun olisi voinut hyökätä kontrolloidusti ylöspäin.

Jaro – KTP 0–2
–Onnistuimme täydellisesti pelisuunnitelmassamme. Tiesimme, ettei Jaro ole vahvimmillaan puolustaessa ja siten saimme luoduksi painetta heidän alueelleen. Meidän hyökkäyspelaamistamme vaikeutti se, että meillä oli kentällä vain kaksi hyökkäysorientoitunutta pelaajaa. Jaro hallitsi palloa, mutta emme menneet missään vaiheessa paniikkiin. Voitto irtosi hieman epätyypillisellä tavalla, mutta uskon, että tämä antaa meille paljon itseluottamusta ja hitsaa meitä yhteen.

Yhteenveto
KTP on pelannut 10 ottelua, joista se on voittanut kaksi, pelannut kolme tasan ja hävinnyt viidesti. Sijoitus liigassa on tällä hetkellä yhdeksäntenä. Voiko päävalmentaja olla tyytyväinen tämänhetkiseen sijoitukseen?

–Pitää kunnioittaa pisteitä. Olen tyytyväinen sijoitukseen ja lopputuloksiin, jos mietitään kuinka paljon meillä on ollut poissaoloja. Muistettava myös, että pelasimme seitsemän ensimmäistä peliämme poissa Arto Tolsa -areenalta. Ei varmasti kukaan uskonut, että saisimme tältä periodilta raavittua näin paljoa pisteitä.

–Ei tämä kuitenkaan tähän jää. Kausi jatkuu jo torstaina FC Lahtea vastaan. Haasteita riittää ja on muistettava, että nyt vastustaja tietää meidät, mutta me myös heidät.

Kimmo Muttilainen


sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Raportti: Tehokas KTP onnistui ryöstöreissussaan

KTP haki arvokkaan 2-0-vierasvoiton Pietarsaaresta. Ottelun molemmat maalit syntyivät ensimmäisen puoliajan aikana. Voitto nosti KTP:n karsijan paikalta yhdeksänneksi. Kotkalaisten tehopelaaja oli Ilari Äijälä, joka keräsi maalin ja maalisyötön.

Ensimmäisellä puoliajalla hallintajaksot vaihtelivat. KTP tuli alkuun terävästi ja onnistui siirtymään johtoon jo viidennellä minuutilla. Kotkalaisjoukkue maalasi pitkän rajaheiton jälkitilanteesta, jossa Äijälä tavoitti pitkällä keskityksellään Tamas Gruborovicsin, joka taiteili lähietäisyydeltä pallon maaliin.

Jaro pääsi mukaan otteluun pääasiassa erikoistilanteidensa avulla. Pietarsaarelaisille tuomittiin
puoliajan aikana peräti kahdeksan kulmapotkua, KTP:n yhtä vastaan. Jaron neljännen kulmapotkusta Seth Paintsil pääsi laukomaan terävästi, mutta Gruborovics peitti laukauksen uudeksi kulmaksi.

Ennen 0-2-osumaa KTP oli jälleen saanut hieman otetta ottelusta. Juho Lehtonen oli toimittanut pallon maaliinkin, mutta erotuomari Antti Munukka oli puhaltanut pelin hetkeä aikaisemmin poikki. KTP:n toinen osuma syntyi 32. minuutilla hienosta oikealta laidalta rakennetusta hyökkäyksestä, jossa Felipe Aspegren pelasi pallon Valeri Minkeselle, joka jatkoi sen Äijälälle. Äijälä ei aikaillut, vaan laukoi 28 metristä pallon tarkasti oikeaan alakulmaan.

Maalin jälkeen Jaro otti viimeisen vartin haltuunsa ja sai luoduksi parikin vaarallista maalipaikkaa. Jani Virtanen pääsi laukomaan kulmapotkusta, mutta laukaus peitettiin rajaheitoksi. Paras paikka syntyi pitkänhuiskealle Denisille, jonka saksipotkun KTP-vahti Jere Pyhäranta torjui puolustajista kimmonneen pallon vain vaivoin.

Dramatiikkaa ei puuttunut avauspuoliskon loppuhetkiltä, kun viisi minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Jaron Serge Atakayi ajettiin kentältä jälkipelin seurauksena. Jordi Van Gelderen suojasi pallon yli päädystä, kun Atakayi potkaisi kevyesti Van Geldereniä pohkeeseen. Erotuomari Munukka ei jälkipeliä suvainnut, vaan näytti päättäväisesti punaista korttia.

Toisella puoliajalla Jaro pystyi hallitsemaan kenttätapahtumia, vaikka pelasikin vajaalla. KTP:llä oli suuria vaikeuksia saada rakennetuksi hyökkäyksiä. Sitä vastoin KTP joutui puolustustaisteluun, kun Jaro pyristeli ensimmäisen puoliajan tapaan lähinnä erikoistilanteidensa avulla, kotkalaispuolustus onnistui pitämään kotijoukkueen lähes kokonaan poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Ainoa varteenotettava tilanne syntyi kulmapotkusta paria minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Didier Kadio pääsi tälläämään 12 metristä, mutta veto suuntautui yli maalin.

KTP:lle voitto tuli tarpeeseen, sillä joukkue nousi yhdeksänneksi jättäen Jaron, Ilveksen ja VPS:n alapuolelleen. Kotkalaisten kausi jatkuu jo ensi viikon torstaina kotiottelulla FC Lahtea vastaan. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran tällä kaudella sarja-avauksessa. Tuolloin pisteet jaettiin 1-1-tasatuloksella.

Ankkurin toimitus

lauantai 23. toukokuuta 2015

Ennakko: Sunnuntain koitoksessa jaossa tärkeät pisteet

KTP:n alkukausi ei ole sujunut odotetusti, sillä yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta joukkueen pistepussi on lihonut vain yhdellä voitolla ja kolmella tasapelillä. Neljästä edellisestä ottelustaan KTP on kerännyt vain yhden pisteen.

Lähes kaikki KTP:n kuluvan kauden ottelut ovat olleet numerollisesti tasaisia. Ainoastaan vierasottelu FC Interiä päättyi turkulaisten selvään 4-1-voittoon. Muuten ottelut ovat päättyneet joko tasan tai yhden maalin erolla.

KTP on kerännyt yhdeksästä ottelustaan kuusi pistettä, kun sunnuntaina vastaan asettuva, sijaa ylempänä oleva Jaro kaksi pistettä kotkalaisia enemmän. Jaro nappasi kauden toisen voittonsa viime torstaina kukistaessaan Pohjanmaan paikallisottelussa Vaasan Palloseuran maalein 2-1. Ennen voittoa Jaro oli pelannut viisi ottelua, josta saldona oli vain yksi piste.

Päivitys lauantai 23.5. klo 18:00:
Ilves voitti lauantain ainoassa ottelussa Lahden maalein 2-1 ja pudotti KTP:n karsijan paikalle 11:nneksi. VPS on sarjajumbona yhdellä pisteellään. Ilveksellä on nyt kasassa Jaron kanssa kahdeksan pistettä.

Jaro on viimeistellyt pelaamissaan yhdeksässä ottelussa 10 maalia, mikä on kolme maalia KTP:tä enemmän. Maaliahneimmat pelaajat pietarsaarelaisten riveissä ovat olleet keskuspuolustaja Johan Brunell ja vasta 16-vuotias hyökkääjä lupaus Serge Atakayi. Hieman yllättäen viime kauden maalikuningas Jonas Emet on ollut toistaiseksi maaleitta.

Ennakkoon sekä KTP että Jaro povattiin sarjan tyvipäähän, joten molemmat joukkueet taatusti janoavat pisteitä liigaottelusta. Kotkalaisjoukkueen lähihistoria ei mairittele joukkuetta, sillä 2000-luvun koitoksissa FC KooTeePee pystyi vain kahteen tasapeliin Pietarsaaressa. Muut ottelut päättyivät enemmän ja vähemmän selviin kotivoittoihin.

Nöyryyttävin tappio koettiin tasan 10 vuotta sitten, kun Jaro kylvetti kotkalaisia selvin numeroin 6-1 Mikko Paatelaisen iskettyä viisi maalia peräkkäin. KooTeePeen ainoasta vastasi Marko Tyyskä ottelun kolmannella minuutilla, mutta osuma oli lopulta laiha lohtu. Nyt, jos koskaan olisi aika murtaa Pietasaaren vieraskirous ja napata kotkalaisjoukkueen ensimmäinen voitto Jarosta vieraskentällä.

Jaro-KTP. Jalkapalloliigaa sunnuntaina 24.5. kello 18.30 Pietarsaaren keskuskentällä.

Ankkurin toimitus

torstai 21. toukokuuta 2015

Raportti: KTP kärsi katkeran kotitappion – HIFK iski lopussa

Ottelun avausmaali syntyi jo 10. minuutilla HIFK oli ottanut hieman otetta ottelusta kahden kulmapotkunsa ansiosta, mutta KTP iski vastahyökkäyksestä. Henri Järviniemen pitkä pystysyöttö vapautti 100:tta liigaotteluaan pelanneen Juho Lehtosen maalintekoon. Lehtonen laukoi läpiajonsa päätteeksi pallon varmasti oikeaan alakulmaan.

KTP:n johtoasema kesti tarkalleen vain 99 sekuntia. HIFK:n keskuspuolustaja Tuomas Ahon puolenvaihto löysi Otto-Pekka Jurvaisen, jonka keskityksen Ville Salmikivi puski lähietäisyydeltä varmasti maaliin. Salmikivi iski maalinsa kotkalaisten topparien Nosh A Lodyn ja Jordi Van Gelderenin välistä.

Avauspuoliajan aikana HIFK hyökkäsi ajoitellen vaarallisesti, mutta kotkalaispuolustus onnistui tilanteet selvittämään. HIFK-hyökkääjät Salmikivi ja Pekka Sihvola olivat useasti myös paitsiossa, sillä lippu nousi peräti neljä kertaa.

KTP oli lähellä siirtyä uudemman kerran johtoon 20. minuutilla, mutta Lehtonen ei onnistunut toistamiseen ohittamaan HIFK-vahti Mika Johanssonia. Tamas Gruborovics tarjoili erinomaisen paikan Lehtoselle, mutta Johansson torjui hieman löysäksi jääneen yrityksen vasemmasta alakulmasta.

Toisen puoliajan alussa KTP oli lähellä onnistua maalinteossa. Tällä kertaa Lehtonen teki esityön Marcus Heimoselle, mutta HIFK-puolustus onnistui peittämään 10 metristä lähteneen laukauksen. Tämä olikin kotkalaisten ainoa varsinainen maalipaikka toisella puoliskolla, vaikka KTP:lle kirjattiin laukauksia kaikkiaan 11 kappaletta. Muut laukaukset jättivät toivomisen varaa, sillä useat yritykset olivat toivottoman heikkoja.

Pitkään näytti, että ottelu päättyisi pistejakoon, mutta HIFK siirtyi johtoon toisesta maalia kohti suuntautuneesta laukauksestaan vain minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Jani Bäckman sai kaikessa rauhassa laittaa pallon maaliin Eero Peltosen erinomaisesta syötöstä. Katsomoon näytti, että Bäckman olisi ollut paitsiossa.

Tappio oli KTP:lle katkera, sillä joukkue on voittanut yhdeksästä ensimmäisestä ottelustaan vasta yhden. Sarjataulukossa KTP on kuudella pisteellään kymmenentenä takanaan yhden pisteen päässä Ilves ja vain yhden pisteen kerännyt VPS.

Ilahduttavaa oli se, että alkukauden loukkaantumisten takia sivussa ollut Joel Mero pystyi tekemään ensiesiintymisensä vihreävalkoisissa päästyään vaihdosta kentälle ottelun 83. minuutilla. Loukkaantumisista kärsinyt Josh Mulvany pystyi palaamaan avauskokoonpanoon, mutta hänet jouduttiin vaihtamaan kentältä loukkaantumisen takia jo 40. minuutilla.

KTP:n kausi jatkuu sunnuntaina vierasottelulla Pietarsaaren Jaroa vastaan. Tuossa ottelussa KTP:llä on käytössään pelikieltonsa sovittaneet Felipe Aspegren ja Juuso Salonen. KTP kaipaa kiperästi tehokkuutta hyökkäykseensä ja toivoa sopii, että kärkipelaajat Samuli Kaivonurmi, Niko Ikävalko, Aleksi Tarvonen ja Sasha Anttilainen olisivat valmiita tekemään paluun tositoimiin.

Ankkurin toimitus



keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ennakko: Sarjanousijoiden kohtaaminen

KTP pelaa toisen peräkkäisen kotiottelunsa torstaina, kun uusitulle Arto Tolsa -areenan tekonurmelle saapuu vieraaksi Helsingin IFK, joka viime kauden päätteeksi nousi dramaattisen viimeisen kierroksen suoraksi liiganousijaksi. KTP:n ja HIFK:n välillä on pelattu lähivuosien aikana monta tiukkaa ottelua, ja tuskin tämänkertainenkaan tekee siihen poikkeusta.

HIFK on aloittanut kautensa hyvin. Seitsemän ottelun jälkeen helsinkiläiset ovat voittaneet kahdesti, pelanneet kolmesti tasan ja hävinneet kaksi kertaa. Sarjataulukossa HIFK on KTP:tä edellä kaksi pykälää ylemmällä sijalla seitsemäntenä. Pisteissä ero on kolme pistettä.

Sekä HIFK että KTP ovat tuskailleet maalintekonsa kanssa. KTP on tehnyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa vain kuusi maalia, kun taas HIFK osunut maalipuiden väliin otteluissaan kahdeksan kertaa. Kotkalaisten laukaustarkkuus on ollut liigan toiseksi kehnointa (9,38), kun taas HIFK:n prosentti (15,69) on sarjan kolmanneksi paras.

Neljäsosan HIFK:n maaleista on tehnyt Pekka Sihvola, joka on viimeistellyt kaksi maaliaan viidestä laukauksesta. KTP:n Ilari Äijälä on niin ikään viimeistellyt kaksi täysosumaa, mutta hän on tarvinnut maaleihinsa vain kolme kutia.

HIFK tunnetaan fyysisenä joukkueena, mutta tällä kaudella se on ottanut liigassa vähiten varoituksia, sillä keltaista kortti on nostettu helsinkiläisille vain seitsemän kertaa eli keskimäärin kerran ottelua kohden. KTP sitä vastoin kuuluu varoituksissa liigan kärkikastiin. Vain Jarolla, Interillä ja VPS:llä on plakkarissaan enemmän kortteja kuin kotkalaisjoukkueella.

Kotiottelu HIFK:ta vastaan kuuluu ehdottomasti siihen kastiin, jotka KTP:n pitää voittaa säilyäkseen sarjassa. Vaikka liiga on vasta päässyt hyvään vauhtiin, ei kotkalaisilla ole varaa menettää näitä pisteitä.

KTP-HIFK. Jalkapalloliigaa torstaina 21.5. kello 18.30 Arto Tolsa -areenalla.

Ankkurin toimitus


maanantai 18. toukokuuta 2015

Raportti: KTP:llä onnistui kaikki, paitsi maalinteko

KTP pelasi kauden parhaimman esityksensä liigakärkiin lukeutuvaa Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan. Ottelu sujui yllättävästi kotkalaisjoukkueen komennossa, mutta KTP:n hyvistä tilaisuuksista huolimatta ei ottelussa maaleja nähty.

Kotkalaisten suurin tuhlaajapoika oli Tamas Gruborovics, jolle maalintekoyrityksiä kertyi puolen tusinaa. Ensimmäinen maali oli lähellä syntyä jo yhdeksännellä minuutilla, mutta Gruborovics puski 200 liigaottelun merkkipaaluun yltäneen Ilari Äijälän lähettämästä vapaapotkusta vain hitusen ohi maalin.

SJK:lla ei ottelussa liiaksi maalipaikkoja ollut. Pohjanmaalaisten vaarallinenrypistys syntyi 13. minuutilla, kun Bahrudin Atajic karkasi KTP:n puolustuslinjasta, mutta Jere Pyhärannan oikea-aikainen vastaantulo ja torjunta estivät maalin syntymisen.

Minuttia ennen ensimmäisen puoliskon täyttymistä KTP oli tehdä maalin kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta SJK-vahti Mikhel Aksalu onnistui torjumaan Nosh A Lodyn lähilaukauksen.

Toisella puoliajalla KTP otti vielä selkeämmän hallinnan, mutta kerta toisensa jälkeen maalitilanteet vesittyivät joko Aksalun torjuntoihin tai heikkoon viimeistelytarkkuuteen. KTP:n paras jakso ajoittui välille 66-76 minuuttia, jonka aikana kotkalaisille tuomittiin kolme erikoistilannevapaapotkua sekä kolme kulmapotkua. Näistä ja sekä muutamasta rakennetusta hyökkäyksestä KTP pääsi yrittämään kuparisen rikkomista maukkaistakin paikoista.

KTP:n pelillisestä hallinasta kertoo paljon se, että SJK:lle tilastoitiin toisella puoliajalla vain yksi laukaus ja senkin Richard Dorman laukoi omalta kenttäpuoliskolta yrittäessään epätoivoista nostoa KTP-vahti Pyhärannan yli.

Kahden tappiollisen ottelun jälkeen tasapeli SJK:sta taatusti maistuu kotkalaisille, mutta sunnuntain ottelusta oli otettavissa enemmänkin. Ensi torstaina Arto Tolsa -areenalle saapuu HIFK. Tästä ottelusta kotkalaisten on otettava täydet sarjapisteet.

Ankkurin toimitus

Pelikuvia KTP-SJK


KTP:n kauden ensimmäisessä Arto Tolsa -areenalla pelatussa ottelussa kentän laidalla kuvasivat Pekka Vainio ja Juha Kärkkäinen.











Video: Kommentteja SJK-ottelun jälkeen


Video: Katsojien kommentteja SJK-ottelun alla


lauantai 16. toukokuuta 2015

Ennakko: Tappioputkea katkaisemaan

Eihän tämä kenellekään yllätyksenä tullut, että KTP häviää liigakaudella enemmän otteluita kuin voittaa. Kahden peräkkäisen tappion jälkeen ei kuitenkaan tunnu hyvältä. Sunnuntaina odotusarvot voittokantaan paluusta kasvavat, mutta ennakkoon KTP lähtee haastajana, vaikka joukkue pääsee vihdoin ja viimein oikealle kotikentälleen.

KTP:llä on alla kaksi heikkoa esitystä. Käytännössä kotkalaisjoukkue pelasi kaksi edellistä ottelua täysin erilaisilla kokoonpanoilla. Syynä tähän olivat loukkaantumiset, jotka ravistelevat joukkueen iskukykyä nyt (epä)reilulla kädellä. KTP:n syömähampaiden ollessa poissa löytyy ratkaisijoita aniharvoin vaihtopenkiltä.

Sunnuntainen vastustaja SJK eli Seinäjoen Jalkapallokerho pelasi viime kaudella historiansa ensimmäisen pääsarjakautensa. Vaikka seinäjokelaisella jalkapallolla löytyy vankka ja värikäs historia, on uusin tulokas kuitenkin nykyliigan nuorin seura. SJK tarrasi hopeaan heti debyyttikaudellaan ja täksi kaudeksi joukkueen kokoonpano on vahvistunut entisestään. Joukkue haluaa haastaa tosissaan HJK:n.

Pelkästään pelaajamateriaaleja vertailemalla on SJK sunnuntaisen ottelun kiistaton suosikki. Vielä ei ole tarkkaan tiedossa ketkä kotkalaispelaajista pystyy palaamaan tositoimiin, mutta ei koskaan kannata aliarvioida kotikentän ja -yleisön merkitystä. SJK saapuu Kotkaan jo tänään ja harjoittelee kertaalleen tuoreella Arto Tolsa -arenan tekonurmella. Jaksan uskoa, että niin yleisöllä kuin joukkueella on vahva halu näyttää todellinen iskukyky kauden ensimmäisessä varsinaisessa kotiottelussa. Toivon todella, että nyt evakkopelien jälkeen KTP haluaa näyttää olevansa inhottava vastustaja kenelle tahansa – varsinkin kotikentällään.

KTP-SJK. Jalkapalloliigaa sunnuntaina 16.5. kello 17 Arto Tolsa -areenalla.

Ankkurin toimitus


perjantai 15. toukokuuta 2015

Raportti: KTP oli täysin vastaantulija Interin käsittelyssä

Liigan kärkiporukoihin lukeutuva FC Inter ei jättänyt kesylle kotkalaisjoukkueelle mitään mahdollisuuksia helatorstai-illan ottelussa. Inter poistui ottelusta voittajana selvin loppunumeroin 4-1. Kamppailun kaikki maalit syntyivät ensimmäisen puoliajan aikana.

Interin avausmaali syntyi jo neljännellä minuutilla. Kotkalaispuolustus oli täysin tuuliajolla, kun Petros Kanakoudis antoikin vapaapotkusta syötön maissa laitaan Henri Lehtoselle, joka tarjoili nappipassin Guy Gnabouyoulle. Lisää vettä kotkalaisten niskaan satoi varttitunnin pelaamisen jälkeen. Avausmaalin tekijä pelasi Philip Njokulle, jonka kääntölaukaus yllätti luvattoman helposti KTP:n maalissa Jere Pyhärannan.

Ottelun 21. minuutilla syntynyttä Interin kolmatta maalia edesauttoi KTP:n puolustajan Giorgi Ositashvilin henkilökohtainen virhe. Hänen puskunsa keskityspalloon jäi vaillinaiseksi ja Solomon Duah karkasi läpiajoon, eikä erehtynyt maalinteossa.

Avauspuoliajan aikana KTP:llä ei liiaksi maalipaikkoja ollut. Ennen Interin kolmatta maalia Tamas Gruborovicsin pusku suuntautui vain hieman yli maalin ja kolmannen takaiskun jälkeen Juuso Salonen pääsi erikoistilanteesta kaventamaan numeroita. Gruborovicsin keskitys vapaapotkusta vaihtoi suuntaa pelaajamuurista, mutta Juho Lehtonen pääsi jatkamaan pallon takatolpalle, josta Salonen puski pallon maaliin.

KTP oli jo saamassa hieman otetta ottelusta, mutta viimeinen toivon kipinä sammui rangaistuspotkutuomioon. Kamppailun 37. minuutilla Salonen laittoi käden Duahille harteille ja tämä osasi kaatua teatraalisesti. Rangaistuspotkun lisäksi Saloselle näytettiin punaista korttia. Interin Joni Aho laukoi pilkun kliinisesti vasempaan alakulmaan.

Runsasmaalisen ensimmäisen puoliskon jälkeen ei toisella puoliajalla maaleja nähty. KTP sai peliinsä enemmän tolkkua, mutta toisaalta Interinkin pelaamisesta oli suurin hönkä häipynyt pois. KTP sai luoduksi pari maalipaikkaa, josta paremmalla onnella olisi voinut maali syntyä. Toisen puoliajan parhaassa tilanteessa Gruborovics ei osunut palloon maalin edessä, vaikka Ville Oksanen oli tarjonnut hänelle maukkaan maalipaikan.

Jos jotain ilahduttavaa haluaa nähdä kotkalaisittain, oli KTP:n tekemä maali ensimmäinen kotkalaisjoukkueen täysosuma Interin vieraana sitten vuoden 2004. KTP tai sen edeltäjä FC KooTeePee ei ole koskaan voittanut Turussa Interiä. Yhdekäsästä ottelusta tuloksena on vain kaksi tasapelipistettä.

KTP:n otteista näkyi selvästi se, että joukkue joutui pelaamaan tärkeimpiä pelaajiaan. Keskikentältä puuttuivat Shane McFaulin ja Josh Mulvanyn lisäksi myös edellispäivän harjoituksissa nilkan pyöräyttänyt Valeri Minkenen. Kärjessä olisi tarvittu Samuli Kaivonurmen tehoja. Lisäksi sivussa olivat Sasha Anttilainen. Seuraavasta kahdesta ottelusta on sivussa myös Salonen pelikiellon vuoksi.

KTP pääsee vihdoin ja viimein omalle oikealle kotikentälleen ensi sunnuntaina, kun vieraaksi saapuu liigakakkonen Seinäjoen Jalkapallokerho.

Ankkurin toimitus



keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Ennakko: Loukkaantumisten runtelema KTP matkaa Interin vieraaksi

KTP kohtaa jalkapalloliigan seitsemännessä ottelussaan kovin satsauksin kauteen lähteneen FC Interin. Kotkalaisjoukkue koki Maarianhaminassa 1-2-tappion, eikä loukkaantumisiltakaan vältytty. Joukkueen tärkeimpien pelaajien joukosta ovat poissa Shane McFaul ja Samuli Kaivonurmi

Lisäksi poissa on Joel Mero, joka menee jatkotutkimuksiin vammastaan. Mero oli mukana Maarianhaminassa, mutta otteluun valmistavissa harjoituksissa hän tunsi uudelleen kipua, ja siten seurasi ottelun siviilit päällä vaihtopenkiltä.

Sivussa on myös vielä vajaan kuukauden päivät mykoplasmaansa paranteleva Aleksi Tarvonen.
Maarianhaminan ottelun sivuun jättäneen Sasha Anttilaisen pelikunto on vielä hämärän peitossa. Sitä vastoin KTP saa sairastuvalta kokoonpanoonsa takaisin Tamas Gruborovicsin.

Jos KTP:n ongelmana on loukkaantumiset, eivät turkulaisetkaan pääse otteluun parhaalla miehistöllään. Liigan maalipörssiä johtava Vahid Hambo loukkasi reitensä Interin maanantaisessa kotiottelussa Jaroa vastaan. Lisäksi sivussa on akuutista sydänlihastulehduksesta toipuva Kaan Kairinen, joka lyyhistyi kentän pintaan maanantaisessa ottelussa. Liigan parhaimpiin syöttäjiin ja erikoistilanteiden antajiin lukeutuva Mika Ojala sai iskun sääreensä, mutta pystynee pelaamaan Interin vahvuudessa.

Torstaisessa ottelussa ei voi olla näkymättä se, että kamppailu on Interille kolmas kuuden päivän sisällä. KTP:kin on pelannut kaksi vierasottelua kuuden päivän sisällä. Molemmat joukkueet päättävät peliviikkonsa sunnuntaina pelattaviin otteluihin.

Päivitys 14.5. klo 9.43:
KTP:n keskikentän pelintekijä Josh Mulvany ei pysty pelaamaan Inter-ottelussa vastoin aiemmin virheellistä tietoa.

Ankkurin toimitus

Inter-legendalle vuosi Kotkassa oli mieleenpainuva

Pelaajaurallaan kahta vaille 200 liigaottelua pelannut Petri Lehtonen muistetaan yhdestä Kotkassa pelaamastaan kaudesta. Lehtonen pelasi vuonna 2003 FC KooTeePeen joukkueessa tuoden sarjanousijan riveihin aimo annoksen liigakokemusta. Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Lehtonen työskentelee jo siviilipuolella, mutta jalkapalloa hän ei ole jättänyt, sillä keskikentän taistelijana tunnettu Lehtonen pelaa Turun seudun Kolmosen joukkue Jyrkkälän Tykeissä.

-Kotkan vuosi oli ensimmäinen, kun joutui tai sai lähteä pelaamaan Turun ulkopuolelle. Olimme juuri saaneet talomme valmiiksi. Pääsin hyvään jätkäporukkaan ja Kotka on totisesti futiskaupunki. Aivan taatusti palanen sydämestäni kuuluu kotkalaisuudelle, Lehtonen sanoo.

Liigassa pelaamisen ohella Lehtonen teki töitä Kotkassa. Hän sanoo kaipaavansa Kotkasta ennen kaikkea mukavia reissuja Tuomo Paakkarin veneellä.

-Ehkä juuri niitä kalareissuja kaipaan ja nautin kyllä Kotkan maisemista, Lehtonen tuumaa.

Vanhoista Kotkan ajan pelaajista Lehtonen nostaa muun muassa toisen keskikentän taistelijan.

-Ehkäpä Väisäsen Antti teki minuun suurimman vaikutuksen pelaajana. Hän oli kapteenina taistelutahdon ruumiillistuma, joka pisti aina itsensä täysillä likoon. Sitten oli myös Liljeqvistin Kimi, joka pääsi sinä kautena pelaamaan valitettavan vähän opiskeluidensa takia. Aina, kun Kimi oli kentällä, tiesimme että tänään voitamme ja hän tekee maaleja, "Pedro" muistelee.

Lehtonen ihmettelee sitä, miten voimakkaasti liigatulokkaan otteet heilahtelivat koti- ja vierasotteluiden välillä. Kotiotteluissa jokainen jätkä kasvoi 10 senttiä, kun taas vierasotteluissa painuttiin 15 senttiä alaspäin.

-Kotona taisimme ottaa turhiakin riskejä, kuten esimerkiksi pakit haastoivat vastustajia. Sitten vieraskentällä edes hyökkääjät eivät uskaltaneet hyökätä. Olihan se vähän munatonta, Lehtonen hymähtää.

Lehtonen on tuttu näky FC Interin kotikatsomossa. Hän tietää millaisen vastustajan KTP saa vastaan helatorstaina pelattavassa ottelussa.

-Viime kauden pettymyksen jälkeen Interillä on lähtenyt kausi hyvin käyntiin. Vähän pelkään, että Kotka joutuu kylmään kyytiin, mutta Interillä on hieman poissaoloja. Vahid Hambo olisi tehnyt kyllä pahaa jälkeä, Lehtonen sanoo.

-Inter tykkää hyökätä hyvällä itseluottamuksella. Kotkan saumat tuntuvat olevan ihan perusvastahyökkäyspelaamisessa. Kun Inter pitää palloa ja nostaa ukkoja ylöspäin, siinä voi avautua iskun paikkoja, joihin Jarokin yritti maanantain ottelussa Interiä vastaan, yksi Inter-fanien suurimmista seuralegendoista jatkaa.

Inter-KTP helatorstaina 14.5. kello 18.30 Kupittaan jalkapallostadionilla.

Kimmo Muttilainen




perjantai 8. toukokuuta 2015

Raportti: KTP jäi saarelaisten jalkoihin

KTP ei pystynyt jatkamaan voittojen tiellä vierasottelussa IFK Mariehamnia vastaan. Erinomaisen VPS-ottelun jälkeen KTP ei saanut kehnolla Wiklöf Holding -areenalla peliään käyntiin käytännössä lainkaan. Maalivahtien virhearvioinnit värittivät ottelun kulkua, eikä kotkalaisten unelma-alkukaan ei auttanut, vaan IFK piti pisteet kotonaan 2-1-voitollaan.

Samuli Kaivonurmi viimeisteli KTP:n johto-osuman jo kolmannella peliminuutilla, kun IFK:n veräjänvartija Otso Virtanen potkaisi puhtaan hudin pallosta. Kaivonurmi kiitti tilaisuudesta ja latasi pallon varmasti verkon perukoille.

Avausmaalin jälkeen IFK sai paremmin otetta pelistä ennen kaikkea erikoistilanteidensa ansiosta. Tasoitusmaali syntyi jo 11. minuutilla kulmapotkusta. KTP:n maalivahti Jere Pyhäranta meni hieman kesysti keskitykseen nyrkkeillen sen suoraan 16 metrin rajalle Tommy Wirtaselle, joka laukoi tarkasti vasempaan alakulmaan.

Yleisössä odotettiin jo tauolle menoa tasalukemissa, mutta sitten tapahtui aivan odottamatonta. Pyhärannan avauspotku kilpistyi Nosh A Lodyn rintakehään, mistä pallo kimposi kuin tarjottimella kärkkäälle IFK-hyökkääjä Diego Assisille. Pyhäranta tuli tilanteessa vastaan, mutta erotuomari Antti Munukka näki tilanteessa ainekset rangaistuspotkuun. Duarte Tammilehto tyylitteli pilkusta pallon hallitusti maaliin.

Ensimmäisen puoliajan aikana KTP:llä oli parisen tilanteen poikaista lisäosumien tekemiseen, mutta peliä vaikuttivat voimakas vastatuuli sekä heikkokuntoinen pelikenttä. KTP ei saanut toisella puoliajalla peliään käyntiin lainkaan, eikä potentiaalisia maalipaikkoja tasoitusmaalin tekemiseen syntynyt. Sitä vastoin IFK:lla oli kolme, jopa neljä erinomaista tilaisuutta iskeä ottelussa kolmas maali. Tästä toimikoon osoituksena kamppailun laukaustilasto, joka meni isäntien hyväksi selkeästi 16-4.

Tappion lisäksi KTP koki kovia myös pelaajaosastolla. Pelikentän jätti loukkaantumisten takia Kaivonurmi, Josh Mulvany sekä Shane McFaul. Toisen puoliajan alussa KTP:n tuore hankinta Marcus Heimonen pääsi vaihdosta kentälle.

KTP:n seuraava ottelu pelataan jo helatorstaina 14.5. Turussa FC Interiä vastaan. KTP:n valmennusjohdolla riittää miettimistä pelin kuntoon saamiseksi sekä kokoonpanon kanssa, mikäli kolmikko ei pysty pelaamaan tuolloin. IFK-ottelusta sivussa olleet Tamas Gruborovics ja Sasha Anttilainen pystynevät pelaamaan jo torstaina.

Ankkurin toimitus

torstai 7. toukokuuta 2015

Ennakko: Tilastoa uusiksi laittamaan

Voitollisen VPS-ottelun jälkeen KTP:n kausi jatkuu vierasottelulla IFK Mariehamnia vastaan. Liigassa kolmantena oleva IFK Mariehamn on aloittanut kautensa ilman tappioita. Viidestä ottelustaan IFK on kerännyt kaksi voittoa ja kolme tasapeliä. KTP:n vastaava saldo on voitto, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

KTP:n edeltäjä FC KooTeePee vieraili Ahvenanmaalla kausien 2005-2008 aikana neljä kertaa. Tuloksellisesti jokainen vierailu veti vesiperän, sillä saldona oli neljä tappiota. Nyt voiton makuun päässyt KTP haluaa oikoa vanhaa tilastoa ottamalla ensimmäisen kotkalaisjoukkueen voiton saarelta.

Helppoa voiton ottaminen ei tule olemaan nytkään, sillä KTP joutuu lähtemään koitokseen hieman siipirikkoisena. Varmuudella kotkalaismiehistöstä ovat sivussa VPS-ottelussa kolhuja kokeneet Sasha Anttilainen ja Tamas Gruborovics. Mistään vakavista loukkaantumisista ei ole kyse. Sivussa ovat myös Aleksi Tarvonen sekä Topi Pasi.

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. KTP tiedotti eilen tehneensä loppukauden mittaisen pelaajasopimuksen Marcus Heimosen kanssa. 21-vuotias keskikenttäpelaaja on pelannut urallaan 18 liigaottelua FC Hongan riveissä. Heimonen on KTP:n käytettävissä perjantai-iltaisessa ottelussa IFK:ta vastaan.

IFK Mariehamn-KTP perjantaina 8.5. kello 18.30 Wiklöf Holding Arenalla.

Ankkurin toimitus

tiistai 5. toukokuuta 2015

Analyysi: Mikä mursi KTP:n tuskan maalinteossa?

KTP nappasi vaasalaisten kustannuksella ensimmäisen liigavoittonsa. Loppunumerot 3-2 eivät täysin vastaa kenttätapahtumia tai maalipaikkoja, mutta yhden maalin voitosta saa saman verran sarjapisteitä kuin selvänumeroisemmasta voitosta.

Vielä on turhan aikaista spekuloida onko KTP saanut nyt kokonaan karistettua hyökkäyspeliin liittyvät ongelmansa, mutta VPS-ottelussa oli nähtävissä paljon hyvää. Ensinnäkin avausmaali syntyi jo heti seitsemännellä minuutilla. Se vapautti ja loi uskoa KTP:n otteisiin entisestään.

Avausmaalissa Tamas Gruborovics osoitti minkä tähden hän on viimeistellyt liigassa yli 60 maalia. Vaikka heinäkuussa 31 vuotta täyttävä keskikenttämies ei koskaan ole ollut joukkueensa pisin pelaaja, on hän silti yksi sarjan parhaista pääpelaajista. Hän osaa ajoittaa täydellisesti tulonsa keskityspalloihin ja hypätä niihin oikea-aikaisesti.

KTP otti pelin haltuunsa ennen kaikkea aktiivisuutensa ansiosta. Joukkue pelasi selvästi vähemmän alakerran kautta, ja nyt palloa saatiin toimitetuksi paitsi keskikentälle, myös hyökkäykseen. Huomattava ero edellisiin otteluihin oli siinä, että kohdepelaajana toimivalla Samuli Kaivonurmella oli muitakin vaihtoehtoja jakaa palloa kuin alaspäin. Malliesimerkki hänen vahvasta suojauspelaamisestaan saatiin KTP:n kolmannessa maalissa, kun Valeri Minkenen pelasi rajaheiton Kaivonurmelle, joka pystyi suojauksen jälkeen jatkamaan pallon eteenpäin taustalta murtautuneelle Ilari Äijälälle, jolla ei ollut vaikeuksia laittaa palloa reppuun.

KTP:n aktiivinen ote ja nopea keskikentän ylittäminen sai vaasalaisten keskikenttätyöskentelyn näyttämään erittäin heikolta. Kun KTP oli suoraviivaistanut hieman pelityyliään, joutui myös vastustajan puolustuslinja vaikeuksiin. Avausjaksolla KTP:llä oli kolme, neljä laadukasta maalipaikkaa VPS:n yhtä vastaan.

Vaikka VPS pääsi toisella puoliajalla tasoihin, edelsi sitä tilanne, jossa pallo kävi yli rajojen. Kolme KTP:n pelaajaa lakkasi pelaamasta odottaen avustavan erotuomarin rajaheittoliputusta, ja siten keskityspallo pomppi onnekkaasti Jordan Seabrookille. Monien mielestä Seabrook oli tilanteessa paitsiossa, mutta näin ei kuitenkaan ollut.

KTP:n 2-1-johtomaali syntyi kotkalaisten onneksi tasoituksesta vain muutamaa minuuttia myöhemmin eli johto-osuma tuli niin sanotusti kreivin aikaan. Tilannetta edelsi KTP:n erinomainen hyökkäys, jossa Kaivonurmi täräytti pallon poikkipuuhun. Minkenen haistoi vastustajan puolustajan vajaaksi jääneen purkupallon ja laukoi pallon hallitusti vasempaan alakulmaan.

KTP:n hyökkäyspelaaminen oli aiempiin otteluihin nähden selkeämpää, määrätietoisempaa ja kaikista oli myös nähtävissä, että jokaisella kentällä käyneellä pelaajalla oli suuri halu voittaa ottelu.

VPS:n kavennusmaali 3-2:een syntyi myös varsin erikoisesta tilanteesta, jossa avustava erotuomari oli nähnyt pallon osuneen Josh Mulvanyn käteen. Rangaistuspotkutuomiossa auttoi vahvasti myös se, että vaihdosta tullut VPS-laituri Loorents Hertsi huusi selväsanaisesti pallon käyneen KTP-pelaajan kädessä.

Seuraavaksi KTP pelaa kaksi otteluaan aidosti vieraissa ennen pääsyään Arto Tolsa -areenalle. IFK Mariehamn ja Inter ovat perinteisesti olleet vaikeita vastustajia vieraskentällä, mutta suoraviivaistetulla pelityylillä KTP:llä on kuitenkin sanansa sanottavana.

Kimmo Muttilainen

maanantai 4. toukokuuta 2015

Raportti: KTP nappasi vapauttavan voiton

KTP saalisti kuluvan kauden ensimmäisen voittonsa kaatamalla Vaasan Palloseuran maalein 3-2. Ottelu oli kuitenkin numeroita selvempi, mutta VPS pääsi maalin päähän epäselvän rangaistuspotkumaalinsa ansiosta.

Kaikesta näki heti alkuminuuteista lähtien, että KTP oli latautunut toiseen ja tällä erää viimeiseen evakossa pelattuun kotiotteluunsa. Joukkue oli aktiivinen ja aiheutti päänvaivaa vaasalaisten puolustukselle. Vihreävalkoiset sai unelma-alun ottelulle, kun Tamas Gruborovics puski Valeri Minkesen kulmapotkun maaliin jo seitsemännellä minuutilla. Se oli omiaan lisäämään edellisissä otteluissa maalinteon kanssa tuskailleiden kotkalaisten itseluottamusta.

VPS:n ainoa avauspuoliajan vaarallinen maalipaikka syntyi kulmapotkun jälkitilanteesta, kun Mikko Viitikko puski pallon vain hieman vasemmalta ohi. Muutoin ottelu oli KTP:n hallinnassa, mutta laukaustarkkuus jätti toiveita paremmasta. Esimerkiksi Samuli Kaivonurmella oli kaksi laadukasta maalipaikkaa, mutta molemmilla kerroilla yritykset suuntautuivat ohi maalin.

VPS osasi kuitenkin hyödyntää pienoisen etsikkoaikansa. Jordan Seabrook pääsi rokottamaan kotkalaispuolustuksen uinahduksesta. Seabrook oli täysin vapaana, kun Jesper Engströmin vasemmalta laidalta lähtenyt keskitys tavoitti hänet ja rastatukkainen jenkki sai sijoittaa pallon täysin vapaasti maaliin pelikellon vanhentuessa 62 minuuttia.

KTP ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt, sillä joukkue siirtyi uudemman kerran johtoon vain neljä minuuttia myöhemmin. Kaivonurmi täräytti aluksi pallon ylärimaan ja lopulta Minkenen pääsi täräyttämään puolittaiseksi jääneeseen purkupalloon. Minkesen tarkka laukaus vajaasta 20 metristä suuntautui aivan vasempaan alakulmaan.

Kotkalaisjoukkue lisäsi kierroksia moottorissaan ja sai ansaitun 3-1-maalinsa varttitunti ennen täyttä aikaa. Minkesen rajaheitto tavoitti Kaivonurmen, joka jatkoi pallon Ilari Äijälälle, joka sijoitti tarkasti vasempaan alakulmaan. Tässä vaiheessa näytti, että KTP nappaa selvääkin selvemmän voiton kesyistä vaasalaisista, jonka murheena oli puolustuslinjan toimimattomuus.


VPS nousi kuitenkin maalin päähän 89. minuutilla. Avustavan erotuomarin liputtaessa erotuomari heltyi lopulta tuomitsemaan varsin epäselvästä tilanteesta rangaistuspotkun. Pallo osui Josh Mulvanyn käteen ja pallo vietiin 11 metriin, josta Juho Mäkelä tinttasi pallon voimalla maaliin.

Ei mitään niin hyvää, etteikö jotain pahaakin, sillä KTP koki myös kovia ottelun aikana. Lähes vuoden jälkeen toista otteluaan pelannut Sasha Anttilainen loukkaantui uudemman kerran. Anttilaisen oikea polvi laitettiin paksuun jäähauteeseen. Alkuarvioiden mukaan ei kyseessä pitäisi olla mikään vakava vamma. Gruborovics loukkasi päätään KTP:n 2-1-maaliin johtaneessa tilanteessa ja hänetkin jouduttiin vaihtamaan pois kentältä. Lisäksi kovia koki vaihdosta tullut Juuso Salonen, mutta hänet ottamaan takaisin vaihtoon jalkavamman takia.

KTP nappasi kuitenkin arvokkaat sarjapisteet ja sijoitus viiden pelatun ottelun jälkeen on mukavasti seitsemäntenä, mutta joukkueet ovat tässä vaiheessa kautta pelanneet eri määriä otteluita. KTP:n kausi jatkuu perjantaina 8.5. vierasottelulla IFK Mariehamnia vastaan. Ennen perjantaita blogissa julkaistaan tarkempi analyysi, miksi KTP nappasi avausvoittonsa ja ennakkoa IFK Mariehamn-ottelusta.

Ankkurin toimitus