maanantai 17. elokuuta 2015

Kommentti: Ahtaajafutista – tätäkö se nyt sitten on?

Ennen kautta KTP kertoi pelaavansa ahtaajafutista. Asia on ollut näkyvästi esillä myös seuran mainonnassa sosiaalista mediaa unohtamatta. Terminä ahtaajafutis on ollut jo pitkään käytössä puhuttaessa kotkalaisesta jalkapallosta, mutta kenellekään ei tunnu olevan täysin selvää, mistä oikein on kyse. Kun nyt tämä termi on päätetty ottaa osaksi seuran brändiä, kannattaa asia ottaa tarkasteluun.

Uskon vakaasti, että ahtaajafutiksella tarkoitetaan periksiantamatonta jätkäasennetta, jolla hommat kuin hommat saadaan hoidetuksi. En tiedä päteekö tämä nykypäivän ahtaajiin, mutta ainakin se mielikuva takavuosien raskaan työn raatajista on meillä mielissämme.

Tämän kauden osalta voitaneen sanoa, että ahtaajafutiksesta ollaan nähty vain väläyksiä. Kaikissa otteluissa joukkue ei ole päässyt parhaimpaansa, ei edes yrittämisen tasolla. Ahtaaminen on yhdessä tekemistä ja sitä se on myös jalkapallokentällä, mutta yhteinen sävel on ollut toisinaan hukassa. Suurimmat ongelmat ovat toistuneet läpi kauden. Joukkue on tehnyt liigassa vähiten maaleja ja hyökkääjien maalisaldot eivät hurraa-huutoja aiheuta. Tämä on kuitenkin seuraus siitä, ettei kärkipelaajille saada toimitettua tarpeeksi laadukkaita palloja linjan taakse tai suoraan lapikkaaseen.

Toinen puoli ahtaajafutiksesta on lukuisat varoitukset, joita KTP onkin napsinut. Kauden 22 liigaottelussa KTP:n pelaajalle on näytetty keltaista korttia peräti 55 kertaa, mikä on liigassa enemmän kuin millään muulla joukkueella. Punainen kortti on lähettänyt KTP:n pelaajan suihkuun viidesti, mikä nostaa KTP:n ykköstilalle yhdessä Jaron kanssa. Juuso Salonen on ajettu kentältä vierasotteluissa Interiä ja IFK Mariehamnia vastaan, Jordi van Gelderen hölmöili itsensä pois kentältä vieraissa Ilvestä vastaan, Shane McFaul ajettiin kentältä Seinäjoella ja Jere Pyhäranta joutui rikkomaan punaisen ja rangaistuspotkun arvoisesti kotiyleisön edessä VPS:aa vastaan.

Oma lukunsa on KTP:n vastustajille aiheuttamat rangaistuspotkut. Liigan sivuilta ei ole löydettävissä virallista tilastoa, mutta KTP on taatusti tämän listan ansaitulla kärkipaikalla, sillä vastustaja on päässyt yrittämään maalintekoa 11 metristä peräti seitsemän kertaa.

En sitten tiedä onko tämä sitä ahtaajafutista, mutta se on varmaa, ettei KTP ainakaan tule voittamaan Veikkausliigan Fair Play -kilpailua, eikä sitä kautta saamaan ylimääräistä Euroopan liigan karsintapaikkaa ensi kaudeksi.

Kimmo Muttilainen